Wednesday, October 22, 2008

Singgang Sotong

Sebenarnya Ummi berpuasa dari minggu lepas lagi, weekend baru ni break puasa sebab nak attend kenduri anak sedara sebelah hubby. Lepas berbuka malam Jumaat lepas terus balik Temerloh dan kendurinya hari Sabtu. Ahad malam baru balik sini..then sambung lagi puasa, sebab tu lah xda masak beria-ia sangat! Esok kira raya lah..ada 2 jamuan raya nak pergi ni..hehe..Ok meh layan resepi dari Nor_67@MR ni...x penah masak singgang sotong..sedap rupanya..tambah2 bila dibiarkan semalaman, kawww gitu..!!
Bahan:-
500 gm sotong
3 biji cili merah (*ummi tambah 5 biji cili padi lagi..hehee)
1 labu bawang besar
1 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas - ketuk
2 batang serai - ketuk
3 keping asam gelugur
daun kesum
secubit belacan
1/2 sudu besar gula
garam secukup rasa
500 ml air - jika nak lebih kuah, tambah lagi

Cara Memasak:-

Bersihkan sotong, potong ikut suka dan toskan airnya. Blend cili, bawang dan kunyit hingga halus. Tuang ke dalam periuk dan masukkan air, lengkuas, serai, asam gelugur dan belacan. Masaklah hingga mendidih selama 5 minit dan barulah masukkan sotong, daun kesum serta garam dan gula secukup rasa. (*ummi x guna perasa aji, sebab tu letak gula). Biarkan mendidih seketika (lebihkurang 3 minit) dan padamkan api. (jangan masak sotong terlalu lama takut jadi liat pulak isinya). Jika dibiarkan semalaman, bertambah sedap kerana bahan2 dan asam sudah cukup mesra.

9 comments:

Suzi said...

salam ummi..
nampak sedap singgang sotong ni...lama dah tak makan...

ummi said...

sedap tul singgang sotong ni tapi kat tempat saya panggil gulai masam... belasah je la nama pape pun tapi bahan tetap sama. Plg penting rasa tiptop kan!

erisya said...

salam kenal ummi...

wahh nampak sedap! tak pernah makan lagi masakan ni...masakan pahang ka?

U.Lee said...

Hello Ummi, saya di Intan Rosnitta's place nak check out nampak your lovely callsign pic, terus tekan brake buat U turn disini, ha ha.

Wow! I love this sotong dish. Ada lagi....I think I can polish off tiga pingan nasi with this sotong dish and kalu ada sambal belachan....? Ha ha.
You sure a gourmet cook.
Kalu masak ikan blimbing asam, send me telegram, ha ha.
You keep well and have a nice day, Lee.
ps, at first thought you another friend, nama pun 'Ummi' tapi dia ada nombor lepas nama dia.

shima said...

nampak sedap laa ummi singgang ni..i selalu tgk org singgang ikan jek kuah putih tuh tp tgk yg ummi punyer mcm asam pedas pun ader..mesti sedap!!

Eiba said...

Ummi..apa khabar...eiba pernah wat sotong niee..hehehehhehehehe..rasanya marveles...cukup mesra ngan perut dan tekak..Best!!..

Ummi apa kahabar?? Sehat dak???

VG said...

Yum...I am going to cari sotong tomorrow. Hopefully I can find it cos I so want to eat this!

zaitgha said...

in my home only sotong goreng tepung yg laku, lauk mcm nih emak jer la yg suka he he he

ummi said...

Suzi - memang sedap..wpun simple..cubalah..kalu bermalam lg sedap!

Ummi - yeap, yang penting sedap..xkira lah nama apapun kan!

Erisya - salam kenal, time kasih sudi singgah sini...xtau lah masakan mana...belasah je..hehe, janji sodapp!!

U.Lee - Hello, Hahaa..hope you'll not regret lepas tekan brake dan U-turn ke sini..hehe..welcome!! Oh, x sangka u suka sotong eh! Then, you can try out this simple n delicious dish! As a working woman, I always choose a simple n fast dish, that's all! Haha..kalu telegram sampai kat you...you kena fly cepat2 sini..nnt tinggal mangkuk je..hahaa - Anyway, thanx U.Lee!!

Shima - mmg x nyesalnya masak ni..best!!

Eiba - yeap! betul cakap Eiba..sedap giler!! Ummi sihat je..tu pasal leh masak2 lagi..hehe..alhamdulillah

Vin - Hope you'll get it tomorrow and try this simple dish...sure, you'll love it too!

Zai - aah la Zai, mmg pun my kids suka sgt sotong celup tepung, tp yang ni diaorg x tolak jugak, x sangka! hehe..