Thursday, July 24, 2008

Singgang Berempah

Ummi duk fikir je ada sekeping lagi ikan merah ni, nak masak apa ek...Ronda-ronda rumah Mat nampak lak resepi singgang ni...bila baca bahan, bayangkan sedapnyaaa....Ummi wat half je dari bahan asal, sebab anak2 Ummi kurangkan sikit masakan singgang, diaorang suka yang pedas-pedas je...tp hb suka...emmm layaann..!! Tk Mat..

Bahan:-
4 - 5 keping ikan merah (atau apa2 ikan disukai)
2 biji tomato - belah 4 setiap satu
2 batang serai - dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Tumbuk:-
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang serai - dititik
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 camca teh lada hitam biji
8 biji cili padi (*ummi tumbuk pecah2 sikit je)
1 camca teh ketumbar
1/2 camca teh jintan manis

Cara Memasak:-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis dan jus asam jawa. Biarkan mendidih, masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tabah garam secukup rasa. Biarkan mendidih atas api sederhana sehingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.

No comments: