Kalu sume nak tau kan...Ummi ni suka sangat makan apam..so kalu jumpa apam..mst layan punya...Jumpa resepi apam pun suka jugak nk try kalu yang lain sikit tu, tp Ummi adjust la dengan bahan yang ada dan ikut kerajinanku..hehe..Resepi ni dari majalah SEDAP. Memang sedap dan lembut gitu...harum dengan kombinasi kentang dan perisa pandan. K, ni resepi asalnya.
Bahan:-
200 gm gula pasir
175 ml air kelapa
25 ml air suji (*x letak pun, xtau..)
1 helai daun pandan
200 gm tepung beras
175 gm kentang, kukus, kupas dan lecek jadikan 150gm.
100 gm tepung gandum
1 sudu teh yis segera
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh garam
23 titi pewarna hijau
1/8 sudu teh esen pandan
250 ml santan dari 1/2 biji kelapa
20 bekas daripada takir daun pandan (hehe..x kuasa la nk membuatnya, ummi guna acuan apam je lah)
Bahan taburan:-
100 gm kelapa muda - diparut
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan
Cara Membuat:-
Renih gula, air kelapa, air suji dan daun pandan hingga mendidih (jadikan 300 ml). Biarkan suam panas. Tuangkan ke dalam tepung beras dan kentang sambil dikacau hingga sebati. Setelah sejuk, masukkan tepung gandum, yis, serbuk penaik, garam, pewarna hijau dan esen pandan. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau lebihkurang 10 minit hingga sebati. Rehatkan selama 40 - 50 minit. Tuangkan ke dalam takir daun pandan. Kukus selama 30 minit dengan api yang besar. (*ummi letakkan acuan kosong dulu dalam kukusan selama 2 minit, baru dituangkan adunan dan kukus).
Sementara itu, campurkan sume bahan untuk taburan dan kukus sebentar. Taburkan atas apam bila menghidang.
No comments:
Post a Comment