Selamat petang....ni just nak share kuih talam yang akak buat malam tadi....apasai x nama talam Osaka, talam Kanazawa, talam Jepun ke eh..hehe...Kuih ni dah pernah makan sekali dua...memang suka dengan kuih2 yg base dari sagu nih....favourite tul! Dah lama gak simpan resepi yg akak cedok dari dapur Yatie nih...smlm baru membara nak mengukusnya..hehe...tp rasanya bahagian bawah tu mcm kenyal sikit, lg sedap lembut lagi...x tau laaa, itu tekak akak...apapun bahagian kepalanya tuh mmg best! Apapun thanks Yatie, akak C n P je sini eh...
KUIH TALAM TOKYO
Sumber: Yatiememories
Dirujuk: Ummi @ HomeSweetHome
Bahan Utk Lapisan Bawah:
- 1 cawan sago (cuci dan toskan)
- 1 paket suhun (bungkusan kecil, di rendam dan dipotong)
- 1/2 cawan kelapa parut
- 1/2 cawan santan (akak guna santan segera Kara)
- secubit garam.
- Cuci sago sebentar dan toskan. Rendam suhun berasingan dan potong kecil.
- Satukan adunan dan masukkan ke dalam loyang 8" yang telah dioleskan dengan minyak. (akak guna loose pan dan oleskan sedikit minyak). Kukus selama 15 minit dan tekankan dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata.
- 4 biji telor
- 1 cawan gula
- 3 cawan santan pekat
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/4 cawan tepung hong kue
- pewarna kuning dan hijau
- Campurkan semua bahan dan blend rata.
- Tapis dan bahagi adunan kepada dua bahagian.
- Satu diwarnakan hijau dan satu lagi diwarnakan kuning.
- Tuangkan adunan kuning ke atas lapisan bawah (cakar2 sedikit lapisan sago tu, dan kukus selama 10 minit.
- Kemudian masukan adunan hijau dan kukus selama 20 minit lagi. Padamkan api dan biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong. Sedia dihidang.
19 comments:
wow...sedapnya ni kak ummi..mesti feeling pi tokyo kan bila makan talam ni..hiks.. :P
Salam Kak Ummi,
Cantik Talam Tokyo akak ni...Yatie pun tak tau nape namanya Talam Tokyo...kena tanya orng yg dok Jepang mcm ni...sedapkan kuih ni..bawahnya kenyal2 manja..
= kdng2 jenis sagu gak kak...aritu yatie wat kenyal sikit..bila wat lagi, lembik sikit bawahnya...padahal guna resepi yg sama..anak2 Yatie tak suka yg ada soo hoon...Yatie buat tak letak soo hoon yg kali kedua tuuu....tapi still sedap gak..
yelah...nape tak Talam Nagoya?kalo talam nagoya cam ne rupanya ya?hihihihi.....
Saya baru buat mlm tadi...wahh sama le kita ye kak..ambik resipi dr cik mat gebu kita..sy pnya sagu pn rasa kenyal2 & sy pernh mkn sagonya lembut je mcm akak ckp..mukin jugak faktor sago
Wah uniknya kuih talam ni...Lapisan2 yg unik seunik namanya..Mesti sedap kan..
nak cuba resepi ni, memang sedap ni.
wahh..nmpak sedapla..ni kena cuba ni..salam kenal..jemput singgah ke blog saya http://irydmaivia.blogspot.com
nampak menarik sgt.....errr...tak yah g tokyo lah ek kak ummi.....best2
hai, takkan lah merajuk ngan cik abang gara2 si hitam berempah madu tu bawak hati ke tokyo pulak. tak pernah lagi sy makan talam ni. nak buat penghuni2 yg lain kat rumah ni tak minat, ada lagi ke
Cikmin -
Hahaha..feeling dlm mimpi je la kot..mmg sedap talam nih...cuma x puashati tang sagu tuh...kena cari yg jenis lg haluuuusss tu kot..baru lembut..ntaaahh
Yatie -
Aah mmg sedap sangat, cuma sagu kenyal2 manja tu kalau dpt lg lembut manja lg best eh...maybe gak jenis sagu tu..ntah laa..hehe
Anie, Nagoya -
Waaaa kalau org Nagoya buat leh la letak talam Nagoya...sini ada kedai kain Nagoya jeek..hehe
MakSueSue -
Ha tu la kan...sedap cuma jenis sagu tuh..hehe
Naz -
Ntah la unik tang mana, takpun letak je talam Kuantan..haha
Eddie -
Resepi ni mmg sedap...lenkali nak buat lgk..hehe
Iryd -
Salam kenal, thanks singgah, nnt akak jenguk, insyaAllah eh..
NoorMasri -
Xyah la gi Tokyo, ngabiskan sagu jek..hahaa, bkn ngabiskan beras..
Aidah -
Haha, xda apa pun nak dirajukkan, kita kalau rajuk bawak hati ke dapur jek...hilang rajuk...hahaha
ummi rajinnya buat kueh talam ni..sape yang habiskan aiman ker mak dia?
Salam kak Ummi, memang sedap kuih ni saya dh pernah buat dah ambik resepi drp kak yatie juga...:)
wah kak kite pun duk kiv rcp talam tokyo nak try test jugak la
salam kak ummi,
nak talam tokyo yang MADE IN PAHANG..heheh..kita pun dah lama masuk list tapi tak terbuat2..
Salam kak.
namanya geli hati talam tokyo...jepun mana ye yg merekanya..hihi
tp spesel pkai suun ye..emm..cantik n mesti sedap!
salam k.ummi..
sy tak pernah jumpa atau makan talam tokyo ni.. nampak pun dlm blog kwn2 je... bila nak cuba ye? byk pulak bahan nak kena cari ni.. lambat lg kot mencuba.. hehe..
Kak Ina -
Hahaha..aiman x kesah..mak n abah dia yg kesahkan talam ni..hehe
Nieza -
Wkmsalam..aah kan..best sesangat kepada pengemar sagu kan..kan..
Chik Mimi -
Jgn KIV lama sgt ChikMi...nnt kempunan la tekak tu..hehe
Ayu -
Haha..rasanya kalau org Singapore buat lg sedap tuuuu..yg Pahang dah licin..hehe
Faradean -
Haha..geli hati ke apa ke...janji sodap ni Fara...sbb guna sago n sohon kot..tu pasal nama ala2 jepun mari..hehehe
MaDiHaA -
Wkmsalam...Alahaai, bahan senang je tu Madiha...akak pun, balik kerja singgah kedai runcit biasa pun ada kan..cpat2 buat..sedaapp..
rasa nak try
Salam Kak Ummi....
Bila Kak Ummi Gi Tokyo Amik Resepi Ni....Ampun Kak Ummi...Gurau Jer...
Post a Comment