Hehe..ni dah malas tahap gaban dah ni....tambah2 cuti weekend ni nak balik kampung untuk persiapan kenduri adik nanti, dah pakat dengan adik2 lain balik sekali..malas nk simpan apa2 dalam fridge..masak n perabihkan je apa yang ada kann..Dah x reti nak masak nasi goreng macamana dan yang menyelerakan..kat rumah ni mmg demand yang pedas punya..so nampak resepi ni kat dapur Diana tu...layaannn..D, akak c&p je eh..thanks!!
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
- 4 pinggan nasi
- 2 biji kentang, dikupas kulitnya dan potong dadu
- 10 ekor udang, dikupas kulitnya dan potong kecil
- 1 cawan sayur campur
- 3 biji telur
- garam secukup rasa
- serbuk perasa jika suka
- minyak untuk menumis
- 1 biji bawang besar
- 6 tangkai lada merah (*ummi letak 5 tangkai je)
- 4 tangkai cili padi thailand (*tambah jadi 8 tangkai)
- 2 cm belacan
- segenggam ikan bilis, dicuci dan toskan
- Bawang besar, lada merah dan belacan dikisar halus. Kemudian masukkan ikan bilis dan kisar sedikit jangan terlalu halus ikan bilis nanti tak sedap.
- Panaskan minyak dalam kuali, pecahkan telur dan goreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula kentang yang telah dipotong dadu sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Goreng pula udang yang telah dipotong kecil. Jangan terlalu lama nanti udang liat tak sedap. Angkat dan ketepikan.
- Tumis pula rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
- Masukkann sayur campur, gaul sebati. Masukkan pula telur, udang, kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan nasi dan gaul semuanya sehingga sebati. Angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment