Thursday, February 19, 2009

Nasi Goreng Sambal

Hehe..ni dah malas tahap gaban dah ni....tambah2 cuti weekend ni nak balik kampung untuk persiapan kenduri adik nanti, dah pakat dengan adik2 lain balik sekali..malas nk simpan apa2 dalam fridge..masak n perabihkan je apa yang ada kann..Dah x reti nak masak nasi goreng macamana dan yang menyelerakan..kat rumah ni mmg demand yang pedas punya..so nampak resepi ni kat dapur Diana tu...layaannn..D, akak c&p je eh..thanks!!


Bahan-bahannya:-
  • 4 pinggan nasi
  • 2 biji kentang, dikupas kulitnya dan potong dadu
  • 10 ekor udang, dikupas kulitnya dan potong kecil
  • 1 cawan sayur campur
  • 3 biji telur
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa jika suka
  • minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar:-
  • 1 biji bawang besar
  • 6 tangkai lada merah (*ummi letak 5 tangkai je)
  • 4 tangkai cili padi thailand (*tambah jadi 8 tangkai)
  • 2 cm belacan
  • segenggam ikan bilis, dicuci dan toskan
Cara-caranya:-
  1. Bawang besar, lada merah dan belacan dikisar halus. Kemudian masukkan ikan bilis dan kisar sedikit jangan terlalu halus ikan bilis nanti tak sedap.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, pecahkan telur dan goreng pecah-pecah. Angkat dan ketepikan.
  3. Goreng pula kentang yang telah dipotong dadu sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
  4. Goreng pula udang yang telah dipotong kecil. Jangan terlalu lama nanti udang liat tak sedap. Angkat dan ketepikan.
  5. Tumis pula rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan garam dan serbuk perasa jika suka.
  6. Masukkann sayur campur, gaul sebati. Masukkan pula telur, udang, kentang yang telah digoreng tadi. Gaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan nasi dan gaul semuanya sehingga sebati. Angkat, taburkan bawang goreng dan hidangkan.
Nota: Kalau tidak mahu pedas nasinya jangan letak cili padi thailand.

No comments:

Post a Comment