Satu lagi idea dan resepi dari buku Kak Liza (Hanieliza) yang tengah top jualan buku2 masakannya tuh...sempoiiiii tp sedap mmg keutamaan resepi Kak Liza..Kita kadang2 masak guna bahan yg sama, tp sebab main campak2 or x betul sukatan kot..jd kurang sedap..heheee...Apapun udang ni mmg sedap dan sempoi nak sediakan....i liiiikeee...sesssuuuaaaaiii sgt lah dengan wanita kerja cam akak nih kan..Udang ni akak makan jugak dengan sos tauhu sumbat tuh..terangkat uuuuuu..!! Tapi Aiman xleh makan nih..sabar ya, nnt bila2 mak buat lg..hehe, nasib dia x kesah..
Bahan:-
- 500 gm udang
- 1 cawan tepung tempura (*akak guna tepung serbaguna)
- 1/2 cawan air
- 1 cawan serbuk roti
- 1 biji limau nipis
- Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
- Udang dibuangkan kulit dan dibasuh dengan limau. Kemudian toskan.
- Bancuhkan tepung dengan air, masukkan air sedikit2. Jangan terlalu cair.
- Celupkan udang tadi ke dalam bancuhan tempura dan golekkan dalam serbuk roti.
- Goreng dengan api yang sederhana.
- Apabila nampak udang berwarna keemasan, angkat dan toskan.
- HIdangkan bersama salad dan sos cili.
6 comments:
nak udang gak!!!
sedapnyaaa..ye lah kan aiman tak bley makan, nanti "gatal"....esok2 dah baik suruh mak aiman buat kan yea...suruh beli udang yg harga 45 ringgit sekilo tauu...yg tu sedap!!!...amacam kak, pandai tak aku?..
salam kak ummi...nampak pun memang sedap,kalau makan lagilah kan?
Nor -
Meh kita tukar dgn baby bread pudding Nor tu eh!
Mat Gebu -
Amboooiii lama ko x tinggal jejak eh..selalu intai je eh..Ha, udang RM45 sekilo tu Aiman kata suh Pak Ucu Sedenak belanja..Akak tlg masakkan je...amacam pandai x akak?? Hehe..
Ima -
Kalau nampak udang goreng camni mmg xleh tolak kan? hehe..
Besor nye udang yuuu.. keturunan gagah perkasa kot.. sekilo berapa hengget ni kak? nak banci sket.hehe
salam ummi... dh try wat buka posa smlm.. mmg best!! anak2 yg tak makan sgt udang pun leh meratah sambil buat homework.. ^_^
Post a Comment