Selalu orang masak lauk-pauk masam manis je kan..Ni resepi mak saudara Ummi masa duduk dengannya waktu mula-mula dapat kerja dulu, belum kahwin lagi masa tu. Pagi Ahad kelmarin sebelum Ummi pergi ke Segamat untuk menjemput my daughter Najwa balik, sempatlah Ummi goreng mihun ni atas permintaan anak2 jugak bila tanya Najiha n Aiman malam tu. Memang sempoii tapi kena dengan tekak Ummi laa, dah biasa makan...letak air asam jawa dalam mihun ni tau! Memang lain dari resepi mihun yang biasa Ummi masak. Kalau nak try, silakan..pandai2 lah adjust dengan tekak masing-masing ya..
Bahan:-
- 1 paket mihun (*ummi guna cap Terung) - rendam dan toskan
- 1 ikat sawi - kerat 2 inci
- 1/4 biji kobis - dihiris
- 200 gm daging - dihiris nipis
- 2 camca besar cili kisar
- 4 ulas bawang merah - ditumbuk
- 3 ulas bawang putih - ditumbuk
- 1 camca besar udang kering - rendam air panas dan tumbuk
- 1 paket fishball - belah dua (optional)
- 1/4 cawan air asam jawa
- 4 camca besar sos cili
- 1 camca besar sos tomato
- 2 camca besar sos tiram
- 2 camca besar kicap cair
- 1 - 2 camca besar kicap pekat
- 3/4 cawan air (cukup untuk melembutkan mihun)
- 1 camca besar gula
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan kacau hingga agak garing dan wangi. Masukkan pula cili kisar dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan daging dan sedikit air. Biar daging empuk.
- Masukkan semua sos dan kicap serta fish ball, kacau lagi.
- Masukkan air asam jawa dan tambah air lagi.
- Tambah garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan sayur-sayur dan mihun. Kacau balik hingga rata.
- Bila mihun telah lembut, tutup api dan hidangkan bersama telor dadar, cili merah potong dan daun bawang yang dihiris halus.
1 comment:
lamanya tak mkn mee hoon. nak buat la.
Post a Comment