Monday, April 1, 2013

Buah Melaka (Onde-Onde)

Assalamualaikum...apa khabar?

Alahaaiii dah kata dah, memang seminggu sekali jek nampaknya yang sempat akak update buat masa ni, mohon maaf sangat-sangat yea.. Masih banyak hal yang buat diri ini bagai dikurung dari bersantai-santai di alam blogging ni.  Namun akak bersyukur masih ada juga ruang, biarpun tidak seaktif dulu, akak tidak kesah asal perkara-perkara lain yang jadi keutamaan tidak terganggu.  Ada masa, akak akan berlabuh sebentar di sini... Kesudian kalian menjengah, sangat-sangat akak hargai...
Dan untuk entry kali ini sebenarnya buah melaka ni dah lama sangat akak buat.  Teringin sangat nak makan buah melaka ni masa baru-baru balik haji hari tu...buatlah kaaann... Selalunya akak buat kuih main campak-campak je bahan sebab memang senang sangat kan...Tapi teringatlah kot ada yang nak buat kan, akak pun tulis lah resepi tu atas kertas dan letakkannya di sisi komputer ni untuk ditaip nanti.  Aleh-aleh masa pindah rumah hari tu, x tau ke mana la perginya kertas yg akak tulis tu...aduhai, sampai sekarang x jumpa.  Mintak maaf lah yeaa... tetapi kuih ni senang jek kan... 

Ada banyak versi sebenarnya orang buat buah melaka ni... sesetengah letak campuran tepung pulut dgn sedikit tepung beras, setengah orang hanya gunakan tepung pulut sahaja.  Akak pun camtu, ikut cara mak, guna tepung pulut je sebenarnya, letak garam, pewarna atau pes pandan dan air secukupnya.  Kalau rajin boleh kisar daun pandan bersama air dan bancuh.  Uli hingga boleh dibulat-bulatkan dan tidak melekat pada bekas adunan.  Boleh buat kan...

Teringat lagi masa makan kuih ni, lepas jek siap gaul kelapa tu, sebutir-sebutir masuk mulut tak hengattt....kena pulak mmg akak gunakan gula kabung dari K.Lipis yang memang terkenal sedapnya tuh....alahaaaiii....masyuukkk jer.. Okeh, cuci mata je la yea...buat sendiri mmg best, kena lak guna pandan ori....harum sedap wallaahhh!

Sedikit kata-kata sebelum you all balik yea...

"Apabila engkau mengambil seseorang menjadi teman, maka buatlah supaya dia marah.  Kemudian suruh orang lain bertanya kepadanya tentangmu dan rahsiamu ketika marahnya itu.  Sekiranya dia mengatakan yang baik dan menyembunyikan rahsiamu, maka ambillah dia sebagai sahabat."

19 comments:

Munirah Rafiuddin said...

lama xmakan buah melaka...terliur nye...

~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

Yatie said...

Assalamualaikum K.Ummi,
mmng sedap kuih ni, walau simple tapi kdng2 malas nak membuatnya..bila dah buat makan tak henggatttttt pulak...he3...terliurlah plk tngk onde2 akak ni, terasa2 bau harum pandan tuhhh...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

tak apa kak ummi.. keluarga mesti diutamakan selain kewajipan kepadaNYA & kewajipan kepada majikan.. blog jatuh nombor 4... hehe...

tun_telani said...

Salam kak ummi.. dh lama betul x makan onde-onde.. tun kt sini susah betul nk mencari kelapa parut fresh yg muda2 sket. kalau g pasar dia jual yg dh mesin, pastu mesin masuk tempurung sekali pulak tuh. xleh nk request kelapa putih je.

Tina Othman said...

sedapnya kak ummi, tina penah buat sekali je time bulan puasa hehe, tulah ada mcm2 versi tapi tina suka yg guna tepung pulut je, ala2 resepi original gitu

Ayu said...

Assalam kak Ummi,
alahai tengok onde2 ni ..rasa macam teringin pulak nak makan...betul tu kak, asalkan perkara lain yg jadi keutamaan tidak terganggu bloglah menjadi singgahan kan kak..kita pun begitu juga..kalau ada masa aje baru berupdate dah tak macam dulu lagi dah..huhu..:(

Nooriah Abdullah said...

assalamualaikum Ummi, lama nya tak makan onde2 ni teringat pulak bulan puasa tengok onde2 ni, akak jarang buat selalu beli je boleh lah try lepas ni..

Sri Love said...

Lamanya tak makan onde2 ni! Haishhhh nak grab a few kak...;)

siti sabri said...

Ct prnah buat onde2 tp liat dan keras....masa tu mula2 kawin..hahha..sampai la ni xpenah buay..serik..kehkeh

Leen Loyangkuih.com said...

Salam kak...dah balas komen akak..baca tau..kih3...ni kuih onde2 ni..kalau akak pun dekat leen nak hulur pinggan je...kih3...

FatihaNur said...

Salam...

huhu tgk buah melaka jd x sabar nak posa...

kurang lg 100 hari Ramadhan nak dtg...yeay

norzila said...

terasa gula nye kat tekak ni...lemak kelapa aduhhhh...

rahel said...

Salam...
Kak Ummi...pos ke Sabah onde2 tu...nak jugak..

Rohah said...

Mmg la kak, sungguh pun senang, kadang berdalih juga nk buatnya, ikut hati yg kekadang culas.tiba2 teringatkn permintaan anak bujang suh buatkn kuih ni...lsma dah..alahai sian..

BUNDA a.k.a KN said...

suke sangat kuih lamani...tak lapok zaman...bila2 dimana2 pun ada..

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I suka ni ondeh2....and yours looks so nice....agak2 I think sepeluh will do me fine, ha ha.
Have a nice weekend.
Lee.

mama sara nur said...

assalam
feberet ank bujang sya
kadang2 wat utk dinner dia he hee

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ummi cayang yg di rindui... Wah! Lama dia mnyepi x tinggalkan komen... diana pun agak sibuk sdikit skg nie... diana harap akak sihat sejahtera hendaknya ... ermmm... onde2 ...Fav diana sekeluarga nie akak... Dah lama x buat... Terliur tgk tau...

ZIEANA ARIFF said...

assalam..suka jenguk kat blog akak ni..jemput jln2 ke blog2 saya pula http://duniaresepizieana.blogspot.com/ & http://balqieschocolate.blogspot.com/