Sunday, March 24, 2013

Udang Sambal Bahtera Damai - Lauk Pengantin??


Assalamualaikum warahmatullah...

Salam sayang buat insan-insan yang sering mendambakan ukhwah buat akak di Home Sweet Home dan wall FB yang sentiasa meriah...Betapa bersyukurnya hati ini diulit ceria, disapa rindu oleh adik-adik dan rakan yang belum pernah bertemu muka mahupun yang pernah jua, bagai semangat kembali walaupun akak perlahan... Masa 24 jam tetap sama diberikan, harap-harap masih ada yang tersisa untuk Home Sweet Home ini... ^___ @.  Semoga kasih sayang ini kekal ke akhirnya... Ya Allah ampuni daku andai diri ini terkhilaf berbicara di ruangan yang tidak seberapa ini...Allahumma Ameen.

Dari Hasan, dari Rasulullah SAW, baginda bersabda:

"Umatku masuk Syurga bukanlah kerana banyak solat dan puasa tetapi disebabkan selamatnya hati dan kemurahan jiwa dan kasih sayang sesama muslim."


Sebenarnya tiada resepi istimewa yang akak masak sejak akhir-akhir ini, memandangkan masih sibuk, semuanya masak yang biasa-biasa sahaja.  Apapun akak teringat untuk berkongsi satu resepi (*bukan nak kongsi satu rahsia ^_^ ala-ala iklan coklat oreo tu).  Resepi sempoi sahaja tetapi deko agak beriya2 la kononnya sebab resepi ini pernah akak sumbangkan untuk Majalah Stailista suatu masa dulu...terlupa sungguh nak share.  Jadi memandangkan sekarang ni musim cuti sekolah dan ramai yang nak jadi pengantin or nak jadi mak andam waima tukang masak pengantin ker....boleh la try.... 

Masak pengantin ni biasa-biasa jugak la sebenarnya, cuma kreativiti menghias tu yang boleh buat tetamu yang intai pengantin makan terlebih berselera...Yang jadi pengantin x berapa selera sangat hari tu kan... ^__^.  Xpa laaa...meh jenguk lauk udang ni dulu...

Kepada bakal pengantin akak doakan selamat melayari bahtera damai hendaknya, semoga perkahwinan diberkati dan menurut sunnah dan syariat sebaiknya.  Di harap majlis berjalan lancar dan jangan lupa bersyukur atas jodoh yang dipertemukan, semoga mendapat zuriat yang baik2 dan sihat2 jua hendaknya.  Buat mak-mak pengantin, boleh la mencuba sendiri salah satu lauk untuk dirasai oleh anak menantu di hari perkahwinan mereka...x susah pun lauk ni kan...Selamat Mencuba...!

UDANG SAMBAL BAHTERA DAMAI



Resepi:  Ummi @ Home Sweet Home
 

Bahan:-
  • 8 ekor udang galah sederhana besar
  • 2 tangkai cili merah *  )
  • 1 biji bawang besar *   )
  • 3 ulas bawang putih * )
  • 1 inci halia *               )
  • 1 inci kunyit hidup *   )  bahan * dikisar
  • 1 biji buah tomato *    )
  • 1 cm belacan bakar *  )  
  • sedikit gula
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
  1. Udang dibersihkan dan biarkan kulitnya jangan ditanggal.  Gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit dan goreng sekejap.  Angkat dan toskan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan semua bahan kisar dengan api sederhana.  Kacau bahan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan udang dan gaul rata sebentar.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Gaul sebati biar udang bersalut dengan bahan.
  6. Seimbangkan rasa, tutup api dan hidangkan dan hias mengikut kreativiti.


Biarpun masakan biasa-biasa, kreativiti menghias itu yang penting untuk satu2 hidangan pengantin kan....kan...amacam berselera tak, selera tak? ^__^

16 comments:

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Ummi.
betul tu..Yg biasa2 tu kalau dihias dgn keratif..Nampak jd lebih menyelerakan..:)

sabar dubai said...

Basah keyboard ninkak ummi......uwaaa terliur sgt222 tgk

Ummi Anie said...

mmm...bagus jugak ni...tq kerana memberi idea....salam ukhwah ye kak...

Gee® said...

Amboiiii K.Ummi.... bestnya menu pengantin... terlior kite tau!!

MamaFaMi said...

Salaam Ummi...

Welcome back. Kita pun lesap dah nowadays.... walaupun kita tak pergi Mekah... :)

Amboi panjangnya nama sambal. Sket baik bukan Bahtera Merdeka... hihihi...

Fai CeritaCinta said...

betul tu.. cara masakan simple jer, tapi memang nampak sangat menyelerakan... memang meleleh air liur sesiapa yg tengok ni. hihi..

Azlita Aziz said...

Salam Kak Ummi

Dengar nama aje dah nak pengsan.. belum lagi merasa... ^__^

Suka ita bila kak Ummi dah ke udara kembali..

sayang akak ketat.. ketat

hana said...

selamat pengantin baru kak! eh bkn ker ari2 akak mmg pengantin! kekekekekeke

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
Memang menyelerakan sungguh tngk udang ni...kalau Yatie, tak sempat hias bagai, dah abes 3 ekor di ratah gitew je....tinggallah 5 ekor...he3...btw tq kak berkongsi resepi mudah tapi sangat menyelerakan ni...nak belajar2 gaklah hias2 mcm ni...tak lama lagi kan nak dpt menantu ...kih3...

Mamasya said...

Aslmkum k.Ummi
cantik molek udang tu posing...nama masakanpun menarik....buat terliur nengok...

inahar ali said...

salam rindu ummi cayaang..kita baru jek balik kenduri kawen kt mersing johor ari sabtu ahad semalam..tp x dela pulak lauk pengantin udang sambal bahtera damai nih..sure yg ummi masak ni lg mantopp woo!! malam tadi tidur jb satu malam ..x sempat nk terjah umah CMG sbb terlalu ngejar masa..kempunan la pulak..hehe! ni pun br sampai balik kl pkl 10 mlm td..x hilang penat lg terus buka blog..wahaha!!

deeTha H said...

salam kak Ummi,
apa kabar?
nampak udang besar-besar tu sedap pasti ya....

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg selera tengok nya kak ummi.. nak buat kalau dpt teman pengantin mkn sbb pengantin tak mkn sgt... peneman je yg mkn lebih.. hehehe...

zila norazila said...

salam syg kak ummi,
leh tiru nnt klu ada ank sdara naik pelamin..seindah rupa tue:)

Shiela said...

Assalam kak Ummi cayang.. Wahh.. Namanya pun mengancam.. Rasanya pasti lagi meletop ni..