Sunday, March 17, 2013

Kek Coklat Kukus Lapis Cheese

 Bismillah....Assalamualaikum warahmatullah.....apa khabar?  ^___^

MasyaAllah, rasa macam dah tak reti nak upload, edit gambar dan link url segala....macam dah karatzzz jek....Ya Allah, permudahkan lah... Kita tengok nnt, jadi tak posting akak nih..!!

SubhanAllah, Alhamdulillah...Allahu Akbar....diberiNya juga masa untuk akak kembali berkongsi dan bersiaran di dapur alam maya ini setelah hampir 5 bulan menyepi diri semenjak balik dari Tanah Suci.. Di ruang blog ini sekali lagi akak ingin mengucapkan ribuan terima kasih tak terhingga atas doa2 yang dipanjatkan semasa menunaikan haji tempoh hari....Tabarakallah, akak dipermudahkan dalam segala urusan ibadah.  

Pernah akak terfikir, inilah berkat doa kawan-kawan seperjuangan yang mungkin tidak terbalas rasanya.  Hanya doa yang akak titipkan agar kalian yang belum sempat menjejakkan lagi kaki ke Tanah Suci diberi juga rahmat dan kasih sayang Allah untuk merasai nikmatNya yang satu...tiada terucap dengan kata-kata...Hanya yang berpeluang sahaja akan merasai nikmat dan tarikan Kaabah itu sendiri {the power of Kaabah), bagaimana sayu hati ketika beriktiqaf di dalam Masjidil Nabawi dan Masjidil Haram itu sendiri. Di saat mengenang dosa2 lampau, air mata berlinangan, sudah tiada masa untuk memandang ke kiri dan kanan rasanya...Ia tersimpan di lubuk hati sebagai hadiah hari jadi akak yang ke 46 dan paling manis.  Terima kasih Ya Allah.

Terasa juga ingin update cerita dan pengalaman dari sana, namun semenjak balik akak sibuk pula dengan urusan pindah rumah, packing and unpacking.....now barulah 80% selesai rasanya...masih byk barang yang akak tinggalkan di rumah lama tu...hajat hati nak jadikan Homestay...tapi x kemas-kemas lagi rumah tu...semoga ada ruang akak berkongsi sebagai panduan buat yang akan menjadi tetamuNya suatu hari nnt...insyaAllah...

Kepada yang masih sudi intai-intai dapur Home Sweet Home....Alhamdulillah hari ini akak diberi semangat dan ruang masa untuk bersiaran jugak setelah terlalu banyak kekangan masa yang menguji diri dan kata-kata semangat dari adik-adik yang sentiasa bertanya bila nak update blog dan mohon kembali segera...akak sangat-sangat terharu.. Buat teman-teman seperjuangan yang telah lama akak tak jejaki blog kalian tu, akak mohon maaf jua kerana proses transfer streamyx line baru sahaja dapat dilakukan petang Jumaat kelmarin...hampir sebulan menunggu... Itulah sebabnya masakan hanya akak update di Wall FB je laa, nak share kat group lain pun susah sikit... 

Ok lah, akak kongsikan aje lah sebagai permulaan selepas rehat yang panjang...hehe.  Kek ni dah lama sangat buat sejak balik dulu.... Najwa pun dah beberapa kali ambil tempahan dari kakak2 ofis dan rakannya... So yang ni versi untuk orang dalam rumah makan yeaa... Sebenarnya ambil gambar pun dah terketar2 pegang DSLR pertama kali sejak balik..macam x berapa menjadi jek...props pun dah hanyut ke laut... ^___^

Kalau tengok kek ni mesti tau resepi sape kan...hehe.. Terima kasih buat adik Yatie sayang...mmg sangat sedap...sangat umpphhh!  Dah beberapa kali buat sebenarnya... 

Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)
Resepi:  Yatie Sinar Kehidupanku

Diujirasa:  Ummi @ Home Sweet Home

BAHAN A
  • 250 gm cream cheese
  • 60 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar air
  • 1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
  3. Biarkan sebentar.
BAHAN B (KEK)
  • 2 biji telur
  • 1 cwn gula halus
  • 1 sk vanilla
  • sedikit garam
  • 1/2 cwn air panas didih
  • 1/2 cwn cwn susu segar/cair
  • 1/2 cwn minyak jagung/masak
  • 1 cwn tpng gandum*
  • 3 sudu besar sebuk koko*
  • 1 sudu kecil baking soda*
  • 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
  1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
  5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
  1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
  6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.

Terima kasih sejuta Yatie cayangggg....

36 comments:

tun_telani said...

Assalamualaikummmmm kak ummie ^^
alhamdulillah..berupdate jugak blog akak :) sedap kek nih, dh penah cuba sekali ^^

Kak Rose said...

Alhamdullilah.... akhirnya terupdate jugaklah hsh ni.

dan muga lepas ni akan berlari dengan lajunya macam dulu2....

Sunah Sakura said...

alhamdulillah...

tak boleh jadi ni kak ummi! saya pun nak buat jugak lah kalau macam ni!

hana said...

hakakkkkk... kita punya mana??? kekekeekee... bestnyer klu dapat makan sambil nyembang2 kat tepi taman kanak2 tepi umah akak tuh kan? hihihihihi

shida said...

gulp..tgk pun tau sedap.. :)

Mat Gebu said...

Weeeeeeeeee weeeeeeeeeettttttttt"s!!

Mas said...

Assalamualaikummmmm kak ummie...
mengancammmmm la kek tu....

NinaAz said...

Hai kak... kek coklat fevret nina. Hihi

Sury Abil said...

Salam kak ummi...selamat bersiaran kembali..dengan entri yg cukup mengancam...:-)

Nur-nba said...

Salam Kak Ummi.. Akhirnya Kak Ummi kembali menulis dan berkongsi resepi setelah sekian lama menyepi.. Tak mengapa kak, kami semua faham keadaan akak. Ada banyak perkara yang jadi keutamaan selain berblog.

Pengalaman di tanah suci memang cukup bermakna.. Seandainya akak ada masa, sudilah kiranya berkongsi sedikit kisah ketika akak mengerjakan ibadah haji.

Moga perkongsian dari Kak Ummi dapat memberi manfaat untuk kami yang sangat berkeinginan untuk menjejakkan kaki ke tanah suci.

Anna Qawina said...

Aslmkm Kak Ummi..sihat? saya sihat(mesti akka nak tanya kan..saya jawab sesiap..)kekeke

ala apdet staun skali pon takpe kak,org datang je blog akk.. jgn lupa paswed dahla..hehe

rahel said...

Uwaaa...ini olang pi mana ar...manyak lama tala tengok itu muka....ini kali kasi gua punya liur jatuh woo...manyak sedap la itu kek...

ibh_sue said...

Asslmkm kak Ummi. Alhamdulillah. . Selamat kembali kak. (^_^).

Cheq Sue said...

welcome back kak ummi... :)

sabar dubai said...

Welkembekk.....adehhh nk pitamzzz tgk....cantik sgt....terliurrrrrrr

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
Syukur Alhamdulillah, akhirnya kembali bersiaran jua akak kesayanganku ini di alam maya...terima kasih kak atas perkongsian ilmu selama ini...moga perkongsian ini dpt manfaat bersama..

cantik dan kemas je kek akak ni, lama dah tak wat kek ni...kalau dah buat mesti tak cukup sepotong..maunya nak lagi dan lagi dan lagi...sedapkan..tq sudi mencuba...

Nurul Arina Mustafa said...

Salam..kak Umi selamat berkenalan, saya suka sangat makan kek coklat ni. Tak sabar nak cuba buat.Tq kak bg tips buat kek ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Assalamualaikum kak Hajah Ummi... (lenkali sy nak tulis kak Ummi jer.. lebih mesra gitu sbb dari dulu panggil cenggitu.. takper kan kak? hehe)

Alhamdulillah.. alhamdulillah.. alhamdulillah... akhirnya akak update juga setelah diseru2 dengan soalan cepumas di FP tempohari.. hehe.. rindu banget nak intai dapur akak yg satu ini.. dahulu... di sinilah salah satu tempat saya mencari inspirasi & ilham untuk merajinkan diri memasak buat keluarga.. (walau tak dpt nak serajin akak.. hehe) alhamdulillah.. akak dah kembali semula.. syukur...

Gee® said...

Alhamdulillah...dh siap dapor yer K.Ummi...boleh la dtg umah mkn kek comel tu yerk...

"CT CoMeL" said...

Salam...

Selamat kembali kak...selalu jenguk2 blog akak...selamat berkenalan yer kak....

Shiela said...

Assalam kak Ummi cayang.. akhirnya terubat juga rindu pada akak.. :)

Cake ni memang sedap.. one of my favourite juga..

Marsita yahya said...

selamat kembali

siti sabri said...

Salam akak...terkeliur terus ct tgk kek cheese akak....malah gambar pun makin mengancam dan tahap profesional gitu....

lina_pg said...

Alhamdulillah kak ummi dah kembali memeriahkn dunia blogging.Semoga semangat blogging akan terus kekal.Takmo komen pasal kek sbb dh taw sdp.Cntk jer lapisan tu.Sy wt xbpe nk comey.

maz said...

Kakkk...tnet dh msuk yee...sibaik lum smpat g bom pjbat tm tu..hahaaa...kita dh xbrapa rjin ni..pic berderet2 tu dlm folder..tpi mlsss sngat nk ngadap blog plak dh...rsa nk stop trus pun ada jgk ni...huuhuu...

Qasey Honey said...

slm Kak Ummi syg...
slmt kembali ke dunia blog yer kak..kek yg marbeles...lum smpt lg nk try kek ni..nk 3 ketuiii..hehe

zila norazila said...

Alhamdulillah..akhirnyaa he heee slmat kmbali kak..terasa indah dunia blog bila otai kmbali braksi..miz u so much dear..apa2pn kek mmg mantapp..jgn kecur sdah la kn kite..

Sri Love said...

Hello dearie Kak Ummi...hope everything is well at your end. Glad to see you back in action!!! ;)

Hehehe love tgh bercuti kat PD ni..sempat gak nak blogwalk jap. Nampak update dari akak je, terus hopped over here...hehe.

Kek ni dah lama masuk list...cuma tak terbuat je...coz malas sgt. Cantik dan kemas akak punya. Yumm yummm ;)

Take care ya kak. Miss u! ;)

Rozita said...

welkem back kak... dengan kek yang super duper sedap ni.. kami dah berulang2 buat.. siap ada yang order.. hehe..

azlina razak said...

wah..bestnya..terliur tgk..tq share..salam perkenalan..

http://macamacamadoo.blogspot.com/

Sabirah Kadeer said...
This comment has been removed by the author.
Shazzy Karim said...

Would love to try this..nmpk mcm senang :-)

ikinnur said...

Salam...
Resipi yang saya gunakan sama seperti resipi di atas..tp hasilnya kurang sama dgn yg dlm gambar tu. Kalau tgk pic tu elok kek nya tp saya buat dia jadi terlalu padat dah macam tekstur bingka..langsung tak ada rongga2 kek tu. Boleh bagi tips tak?

Terima kasih..

Immanuel Kabuhung said...

Halo!

Kami melihat bahwa Anda memiliki beberapa resep yang lezat di blog Anda.

Kami ingin memasukkan blog Anda pada daftar Top Food Blog di MyTasteIndonesia.com, sebuah jejaring sosial buat Anda yang menyukai masakan dan juga yang pemilik blog seperti Anda. Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami.

Anda dapat menambahkan blog Anda pada daftar Top Food Blog kami dengan mengikuti link ini http://www.mytasteindonesia.com/top_food_blogs

Mohon untuk membalas email ini agar kami mengetahui bahwa Anda telah menerimanya. Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya. Semoga kami akan melihat blog Anda di daftar Top Food Blog kami.

Salam,
Immanuel Kabuhung
MyTasteIndonesia

Unknown said...

Salam sis nak tahu adunan ne untuk 1kg atau setengah kg?

siti fatimah salleh said...

Salam sis nak tahu adunan ne untuk 1kg atau setengah kg?