Eeemmm mata ngantuksss dah ni...tp try jugak la nk letak entry nih... Tak taulah sekarang ni rasanya macam dah tak cukup masa jek.....x larat pun ya gak...balik jek dari ofis, lepas masak, kemas-kemas sikit kat dapur dan setel kain angkat kain, lipat kain, dan sidai pulak kain memalam ni....terus rasa k.o daaahhh... Pastu gosok baju kerja lagiik...2 3 tahun sudah rasa stamina ok jek...now mcm x berapa lepas jeerr.... Ni penanda aras agar Ummi Zaihadi bersara cepat dari dapur alam maya ni kot...insyaAllah...sudah terfikir-fikir dah ni...semakin kerap pulak terfikir... Next year ada banyak yang perlu akak catch-up...kena kuatkan hati la nampaknya....kalau semua nak hadap....surrender akak...kaaannnn....

CHOCOLATE OREO JELLY
Resepi: Ros @ Jintan Manis
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home
Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )
- 1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar) )(*akak tukarkan dengan serbuk konyaku jelly)
- 6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan) (*akak letak 1o keping...hehe)
- 2 cawan air
- 2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
- 1/2 cawan gula
- 1 ikat daun pandan
- 2 sudu besar serbuk koko

- Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut. (*akak masak dulu serbuk jelly dengan air hingga mendidih dan masukkan gula, kacau hingga larut)
- Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
- Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
- Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.
