Thursday, October 13, 2011

Chocolate Oreo Jelly

ASSALAMUALAIKUM....

Eeemmm mata ngantuksss dah ni...tp try jugak la nk letak entry nih... Tak taulah sekarang ni rasanya macam dah tak cukup masa jek.....x larat pun ya gak...balik jek dari ofis, lepas masak, kemas-kemas sikit kat dapur dan setel kain angkat kain, lipat kain, dan sidai pulak kain memalam ni....terus rasa k.o daaahhh... Pastu gosok baju kerja lagiik...2 3 tahun sudah rasa stamina ok jek...now mcm x berapa lepas jeerr.... Ni penanda aras agar Ummi Zaihadi bersara cepat dari dapur alam maya ni kot...insyaAllah...sudah terfikir-fikir dah ni...semakin kerap pulak terfikir... Next year ada banyak yang perlu akak catch-up...kena kuatkan hati la nampaknya....kalau semua nak hadap....surrender akak...kaaannnn....

Jom layan jelly yang teramat sedap melungsur masuk ke tekak nih! Aiiisshh...tak cukup pulak rasanya...kejap-kejap bukak esbok, kejap2 bukak esbok, ngalahkan budak kecikkk...hehe.. Asal resepi skodeng kat dapur Ros @ Jintan Manis la nih... Tapi nak mintak maaflah Ros, terderhaka sebab terpaksa...ingatkan serbuk agar-agar ada lagik...rupanya yilleekkk...so akak tukar je la dengan serbuk konyaku jelly.... Apapun terima kasih byk kat Ros..mmg sedap bila choklat dan oreo bersatu...lebih-lebih lagi guna jelly...weeey meliut-liut lungsur masuk tekak....hehee, Thanks Ros, muaaahhh! Lama x borak ek...

CHOCOLATE OREO JELLY
Resepi: Ros @ Jintan Manis
Sumber : Ummi @ Home Sweet Home

Bahan-bahan ( dpt dlm 10-15 acuan jelly )

  • 1/2 paket agar-agar stripe atau ( 8 gram-1 paket serbuk agar-agar) )(*akak tukarkan dengan serbuk konyaku jelly)
  • 6 keping biskut coklat Oreo ( inti krim putih keluarkan) (*akak letak 1o keping...hehe)
  • 2 cawan air
  • 2 cawan susu segar ( kalau takde leh ganti dengan bancuhan susu pekat manis atau susu kacang soya)
  • 1/2 cawan gula
  • 1 ikat daun pandan
  • 2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:-
  1. Rendam agar-agar kira-kira 2 jam sebelum direbus, kemudian masukkan 2 cawan air dan rebus agar-agar bersama daun pandan. Biarkan agar-agar betul-betul larut. (*akak masak dulu serbuk jelly dengan air hingga mendidih dan masukkan gula, kacau hingga larut)
  2. Sementara itu blender halus biskut oreo, selepas itu masukkan susu segar, gula dan biskut oreo tadi, kacau sebati. Serbuk koko bancuh sedikit dengan 1 sudu besar air suam dan kemudian curah di dalam periuk agar-agar.
  3. Setelah semua sebati, curah dalam acuan dan setelah sejuk baru disimpan di dalam peti ais, agar-agar akan menjadi dua lapis dengan sendirinya, kalau nak lapisan biskut oreo tu lebih tebal, boleh tambahkan kuantiti biskut oreo tadi.
  4. Amat sesuai dimakan masa cuaca panas ataupun sebagai menu sampingan untuk anak-anak, Selamat mencuba.

Wednesday, October 12, 2011

Ayam Sos Siam

ASSALAMUALAIKUM...

Tengahari ni nak hidangkan satu lauk yang teramat sempoiiii...hasil campak-campak jugak, kalau time malas memang akak masak camni jerk laa, tp kat rumah ni syaratnya mesti pedas aje tp laku....tp nak kasi tau you all, anak-anak akak suka sangat2, menjilat jari yoouuuuu, aroma daun kunyit tu mmg satu kelainan, sbb selalu kalau yg namanya masakan ala Siam mesti letak daun limau purut kan, cuba letak daun kunyit nih....rasa yang bukan rendang okaayy....terasa kelainannya sos + daun kunyit....So, x perlu cakap banyak, jom layan resepi la eh....sangat besst pada tekak akak!

AYAM SOS SIAM
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan (anggaran):-
  • 1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian
  • 15 tangkai cili padi thai *
  • 4 ulas bawang putih * (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 1/3 cawan sos cili
  • 1 - 2 helai daun kunyit - dihiris halus (kalau nak letak daun limau purut pun terpulang la)
  • sedikit gula (optional)
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam dan serbuk kunyit
Cara Memasak:-
  1. Bersihkan ayam dan toskan. Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya. Perap 20 minit. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
  2. Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
  3. Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.
  4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata. Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)
  5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih... SELAMAT MENCUBA...!

Fried Maggie With Scrambled Egg & Crabstick

ASSALAMUALAIKUM.....Menu yang sempoi-sempoi aje la yea...tuan rumah macam malas pun ada jugak ni...ni pun mujur masak jugak...hehehe...Jom carik plastik maggie pulak....masak ikut apa yang ada jek dlm esbok tu ha...jangan susah-susah kan... Kat dapur akak biasalah, telor, crabstick, daging kisar, ayam selain ikan mmg selalu ada laaa...

Sotong or udang mmg akak stop sekejap la seboleh-bolehnya sebab Aiman ni mcm alahan pulak hidungnya tuh...nak kata resdung, doctor kata alahan jerk...bukan sama ke tuh.. Dia selalu selsema x kira musim jek akak tengok...pastu pagi-pagi acap bersin... Namun setelah akak stop sekejap sejak puasa hari tu lauk pauk berasaskan sotong dan udang terutamanya, mmg nampak sangat perubahan dia, bertambah baik dan dah xda hingus-hingusan lagi pepagi nak pi sekolah...alhamdulillah.. Nanti sikit2 dan slowly boleh la pekena sotong n udang tu sesekali kan.... Jom layan maggie goreng sempoi jek nih....nama komain panjang...hahaha, mentang2 lah maggie tu kerinting panjang2 eks...

Ni sekadar nak menghabiskan maggie tajaan Nestle hari tuh...lambat habis lah sebab xleh selalu2 makan kaann....


FRIED MAGGIE WITH SCRAMBLED EGG & CRABSTICK
Resepi: Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 5 paket mee maggie - patah-patahkan.
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 ulas bawang putih - cincang
  • 3 sudu besar cili kering yang telah dikisar
  • 5 cawan air (lebihkurang)
  • 2 kiub pati ayam
  • 1/4 cawan sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 4 sudu besar kicap pekat manis
  • 1 sudu kecil serbuk lada sulah
  • 1/4 biji kobis - dihiris
  • 1 batang kecil - lobak - diparut kasar
  • 8 batang crabstick - dikerat 3 setiap 1
  • 4 biji telor - kacau goreng hancur2 dulu (scrambled egg)
  • garam secukup rasa
  • 1/4 cawan minyak masak
  • hirisan daun bawang dan daun sup
Cara memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau-kacau biar cili agak masak.
  2. Masukkan kiub pati ayam, kesemua sos dan kicap tadi, kacau sebentar.
  3. Masukkan air secukupnya dan biarkan ianya mendidih. Masukkan garam secukup rasa. (agak2 dulu la yaa..kang termasin lak)
  4. Masukkan sayur kobis dan maggie yang telah dipatahkan tadi dan kacau-kacau sehingga maggie kembang masak dan kuahnya kering bersalut dgn bahan tumisan.
  5. Masukkan crabstik, parutan lobak dan diikuti dengan scrambled egg. Kacau rata perlahan agar crabstick tidak hancur dan seimbangkan rasa.
  6. Angkat dan hidangan dengan hirisan daun bawang/daun sup/cili merah.