Tuesday, July 16, 2013

KUIH TALAM LAPIS SAGU

Assalamualaikum..

Untuk makluman ini adalah auto post entry.  Akak dah pernah letak kat wall FB hari tu kan...kemaiin ramai yang mintak nak rasa...hehe.  Beginilah nampaknya, seminggu sekali masukkan 2 3 entry, kalau hari kerja nampaknya memang x sempat langsung la, nak-nak Ramadhan ni, balik kerja masak macam lipas kudung, lepas berbuka dah siap-siap nak pergi tarawih, balik jer terus pengsan ler jawabnya... Jadi akak mintak maaf lah kepada yang sering masuk sini nak tinjau2 resepi tu, korek-korek la mana-mana yang dah ada tu yea...di harap masih membantu kalian dalam menyediakan juadah untuk keluarga tersayang...insyaAllah.

Sori gambar kurang memuaskan, dah petang dan nak cepat2 jer snap...

Bagi entry Kuih Talam Lapis Sagu ni sebenarnya dah lama akak buat sebelum puasa hari tu, rasanya masa Nisfu Syaaban.  Kuih untuk dibawa ke majlis Nisfu Syaaban di masjid kawasan rumah akak ni.  Masjid ni sebenarnya masjid kampung jer, tak ramai sangat jemaahnya seperti di perumahan lama di Cenderawasih hari tu.   Masjid area rumah sekarang ni lebihkurang 600 meter berbanding area rumah lama dulu boleh katakan 30 langkah je dah sampai..apa nak buat, walaupun sayang sangat dengan persekitaran dan kemudahan di area rumah lama, terpaksa juga ditinggalkan demi keselesaan yang lebih sedikit dan rezeki yang Allah berikan.  

Alhamdulillah...  Rumah lama tu pun ingat nak buat homestay, tapi x terbuat jugak lagi...x sempat memanjang...aleh-aleh Aiman je la yang duduk lepak situ balik dari sekolah, memandangkan dia tidak bertukar sekolah.  So, petang habis kerja akak dan hb akan pusing dulu ke rumah lama ambik dia, baru lah balik pulak ke rumah sekarang....tu pasal lah keletihan berganda sikit akak sekarang ni.  Malam pun rehat-rehat jer la....usia pun al maklum lah...hehe.  Eh melalutnya akak nii...okeh okeh, jom tengok resepi.

KUIH TALAM LAPIS SAGU (KUIH TALAM SAGU)
Resepi :  Yatie
Diujirasa :  Ummi @ Home Sweet Home

Bahan untuk lapisan bawah ( bersagu ) :
  • 2 cawan santan cair (akak guna santan kotak Kara jer)
  • 1 cawan sagu - dicuci dan rendam sebentar
  • 1/2 - 1 cawan gula pasir - saya letak 3/4 cawan
  • garam secukup rasa
  • pewarna merah secukupnya- saya guna pewarna hijau
Cara membuatnya :
  1. Sapu acuan dengan minyak dahulu. Mas guna acuan lompang.
  2. Gaulkan semua bahan hingga sebati. Mas masak dulu dalam periuk dengan mengacau hingga sagu pekat dengan menggunakan api perlahan.
  3. Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 min. Baru Mas cedokkan ke dalam acuan lompang yang disapu minyak tadi dan kukus selama 20 minit atau hingga hilang biji2 putih tu.
  4. Cakarkan permukaan lapisan bawah dengan garfu. Mas tak cakar sebab menggunakan acuan lompang.
  5. Letak adunan lapisan atas.
Nota saya= Saya masak bahan2 sagu dlm periuk sehingga pekat dlm 15 minit dngn menggunakan api sederhana. Hendaklah sentiasa di kacau supaya adunan rata. Selepas itu saya masukkan dlm acuan kecik. Saya kukus dlm 15 minit. Angkat dan bolehlah tuangkan adunan utk lapisan atas dan kukus semula selama 15 minit.

Bahan untuk lapisan atas :
  • 3 cawan santan pekat (akak guna santan kotak Kara jer)
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 sudu besar tepung jagung- saya tambah
  • 1 sudu teh garam
Cara membuatnya :
  1. Gaul semua bahan supaya rata.
  2. Tapiskan kedalam kuali tak lekat ( non stick pan ) dan kacau sebentar atas api.
  3. Apabila nampak pekat, tutup api dan ke tuang atas lapisan bawah tadi.
  4. Kukus lagi selama 20 minit. Saya kukus 15 minit je sebab guna acuan kecik.
Nota :
  • Sila lapik penutup pengukus dengan kain untuk mendapatkan talam yang cantik.
  • Saya guna acuan kecik2 supaya senang keluarkan kuih talam ni.

Siap untuk dibawa ke masjid, tu jer termampu, resepi dah tambah jadi 1 adunan setengah...sikit jg dapat, hanya loyang bulat 9 in.

Talam ni sedap sangat....terima kasih Yatie cayang... ^__^

26 comments:

Ummi Kami said...

Salam Ramadhan...

Amboi sedapnyaa, terlior mulut Ummi tgk gmbr ni, apetahh lag rasanya... :)

mama sara nur said...

assalam kak ummi
sedappp blh bayangkan enaknya talam sagu ni, lemak2 dgn kenyal sagu tu
tak penah jumpa lg jual kat bazar he hee kena buat sendiri nampaknya
tqqq kak ummi for resepi talam ni ye

Mamasya said...

Salam Ramadan K.ummi

nampak sedap kuih talam sagu ini.sy suka kuih ada sagu gini...tambah santan bgh atas...sedapnya.

Sury Abil said...

Salam kak ummi..cantek kejadian talam nya tu..mesti sedap sgt kan..sury pun minat mkn kuih camni..sesuai lh utk bln pose ni .

syapex said...

salam...

sdp tgk kuih talam ni...
teringin nk mkn...
nk buatnya x rajin plk..
huhuhuu...

NEKCIK said...

Salam Umi..mmg sedap....makan sejuk srjuk...nyaman

Syuhada Nasya said...

sedap nya kak.. hmmmm

Mas said...

lama dah tak buat kuih ni...
memang sedappp

Sue Bee said...

berapa kotak sebenarnya santan kara yang digunakan dalam resepinya,kak?

sabar dubai said...

Lamenyeee kite xbuat ni kakkkk.....terliur plak tgkkk

Ummi said...

Ummi Kami -
Salam Ramadhan...mmg sedap kuih ni...dah tengok pagi2 ni boleh la rancang nak buat ke..hehe

Mama Sara Nur -
Wkmsalam MSN (*nama glam akak bg..hehe). Mmg sedap sangat, nak2 sagu2 ni mmg peberet family...mmg susah nak dpt kuih ni kat Bazar Ramadhan kan...kena telek betul2 baru jumpa kot...haha

Mamasya -
Wkmsalam Mamasya...yep, best kuih ni...berketuii2 makan no hal punyer..hehe

Sury Abil -
Wkmsalam Sury, tq sudi jengah, org baru eh...bkn cantik sgt pun, tp mmg best giloss, betuii2, nak2 bulan pose ni kan..haha

Syapex -
Alaaa...rajin2 kan laaahh..senang jer tu...

Nekcik -
Wkmsalam Nekcik...boleh jg, dua2 situasi kuih i liiikkeee...hehe

Syuhada -
Mmg laaaa sedaaapp, syiiookkk...rasa nak buat lgk..ni gambar masa Nisfu Syaaban hari tu..hehe, boleh bg idea jgk kan..

Mas -
Orang rajin kena buat lg laa, kan..kan...buat jgn x buat Mas.. :)

Sue Bee -
Kalau guna santan kara adjust pekatnya dgn air..sbb yg dlm kotak tu mmg pekat teramat kan.. Contoh, kalau 1/2 cwn santan kotak + 1/2 cawan air pun okeh...janji pekat utk bhg kepala tu..

Ummi said...

Sabar Dubai -
Eh kat Dubai ke kat M'sia...hehehe, nama tu kena tukar Sabar Hotel KL kan...kan... Dah masak2 ke sejak blk ni Sabar...boleh la buat... ^__^

Azura Aziz said...

salam ramadhan umi..
wah umi, sedapnya nampak..
bagus jugak resepi ni utk di bawa moreh kat surau.. tq umi sudi share kat sini ;)

Gee® said...

Sedapnya K.Ummi...

Azian Nd said...

Salam ramadhan Kak Ummi. Suka tgk kuih ni. Tentu lemak berkrim...

Ummi Kami said...

Salam manis Ummi datang lagi....ingin mengajukan soalan buat Ummi ya....:)

Nampak sedap sekali kuih talam sagu ni dan cara packingnya diletak dalam kotak yang kemas tersusun, kak Ummi nak tanya ya, kotak tu boleh beli di kedai mana ye.... :D

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

Ummi said...

Ummi Kami -
Wkmsalam...hehehe...terima kasih dtg lagi... Owh, kotak tu cari jer kat kedai2 bahan kek, ada macam2 size, beli sekali dgn papan alasnya ikut size yea...so x la, liuk lentuk letak kuih dlm tu nnt...insyaAllah

hazila said...

Nampak kuih sagu akak ni teringat pula sagu gula melaka.

Ummi Kami said...

Tq for the resepi Ummi... petang nak buat untuk jamuan kat surau...insyaAllah ^^

fazianbatrisyia said...

Selamat berpuasa kak ummi. Wahh sedapnya. pernah makan masa majlis kenduri. tapi belum try buat sendiri.

CA said...

Salam Ramadhan Kak Ummi

Duhhh asal talam je memang saya suka..wowww talam sagu lagi...behhtu..

emmm nak buat la...leh masuk schedule ni...tq kak ummi..muahhh!

Phong Hong said...

Hi Ummi! Bulan Ramadan bertambah sibuk lah ye? Best kuih talam tu, PH pun nak rasa sikit hee..hee...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedap ni kak ummi.. lemak2 manis lembut2 jekan...

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
follower baru di sini.. salam kenal ye.. :)
singgah tengok talam sagu yang cantek tu.. nampak sedap.. boleh cuba nanti.. tq..

Adilah Manaf Celik Vitamin said...

Terima kasih berkongsi resepi ni. Mak saya pasti suka.

Kajian 3 Tahun Tentang ESP Shaklee, Hasilnya Memang Mengejutkan!