Friday, September 14, 2012

Chocolate Chunk Cookies

ASSALAMUALAIKUM.....

Entry lewat malam...entry tertangguh, entry nak cepat-cepat jugak...dah ngantukss sangat...Mohon maaf sesangat sebab bz tahap gaban dah rasanya sekarang ni.... esok selepas subuh nak shoot to Subang pulak ada kenduri....nak singgah Temerloh ambik my parents dulu then terus ke KL sebelum pergi kenduri kat Dewan Malaysia Airlines Academy Subang sana...Anak bujang 2 orang x ikut...Abanglong yang balik ke rumah kejap, temankan Aiman yang nak siapkan folio dia..

Okeh terus ke entry...Xpalah dah habis Syawal baru dapat tayang antara cookies yg sempat akak buat 2 3 hari sebelum balik raya ke kampung...dasyhat kan...baru nak entry...sabauu jek laaa.. ampuuunn..

Tapi serius cakap, resepi akak ceduk dari dapur Azlita, asal dari dapur Rima ni., ada banyak versi, tengok Sini jugak laa...mmg best, chewy chunky and crunchy....serba cukup... Thanks to Rima sebab sudi share...lenkali mesti kena buat lagi, insyaAllah... Izinkan akak share di sini lak ya Rima, akak copy-paste dr dapur Azlita je laaa...hehe

CHOCOLATE CHUNK COOKIES
Resepi : Rima
Sumber : Azlita

Bahan:-
  • 250 gm butter
  • 200 gm gula perang
  • 1/2 sudu kecil coffee paste
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecel esen vanila
  • 1/4 cawan oat
  • 1/4 cawan almond - kisar
  • 1/2 cawan kekacang dibakar - Ita letak almond, akak pun..
  • 1 paket choc chip - akak pun mcm Ita, guna brand Hershey's
  • 300 gm self- raising flour atau tepung naik sendiri
Note:
Sebelum kita nak buat cookies ni sebaik2nyer atau seelok2 nyer kita sediakan bahan ini terlebih dahulu. Iaitu pukul telur , vanila dan coffee oil atau coffee paste. Penyediaan bahan ni hendaklah dibuat sekurang2nyer 2 jam sebelum kita membuat cookies ni atau cara yg terbaik kita buat dahulu dan simpan semalaman dalam peti ais.

  1. Panaskan oven 160C.
  2. Campurkan butter yg telah lembut dgn gula lalu dipukul hingga lembut.
  3. Campurkan campuran telur dan coffee tadi bersama oat yg dikisar berserta serbuk badam, kekacang dan choc chip. Ayak tepung ke dlm adunan dan gaul rata. Adunan akan menjadi tidak terlalu lembik dan tidak terlalu kental.
  4. Untuk cookies yg kecil letakkan 1/2 sudu kecil ke atas loyang dan bakar selama 9 - 10 minit
  5. Untuk cookies yg lebih besar letakkan 1 sudu dan bakar selama 20 - 25 minit.
  6. Setelah masak letakkan atas redai sehingga sejuk. Simpanlah dlm bekas kedap udara.

Best sungguh....cuma pd akak agak manis, tu pasal akak x drizzle dah dgn apa2 manisan...takut x termakan lak nnt..

13 comments:

Anna Qawina said...

tolong...tolong....lenkali buat tolong bg saya 2 kilo yer kak ummi...terasa gak nk krap krup krep nih...

Shiela said...

Assalam kak Ummi cayang.. nak sikittt.. ada lagi tak sekut ni? hehee..

Nur-nba said...

Sedapnya cookies ni.. Nur pun sama macam Kak Ummi sibuk jugak..

Resepi yang menarik untuk dicuba.. :)

misshannajr said...

simple ni boleh try nanti hehe

izahdaut said...

aduhhh kene bancuh awal pas tu tunggu pulak ni yang mengganggu kesabran saya yang penyabar neh. kikiki.. tapi bila dah kak ummi kabor sedap tu, trasa2 menelan air liur berasa coklat..gimana itu dong.. :-P

ibh_sue said...

Uih! Sedapnya ummi. Kena try jg ni. Tak kenyang tgk ummi punya sekut ja. Buat terliur lg ada la. Kena rasa jg baru kenyang. Hihihiii

Noor Diana Tumpang said...

sedapnya.....kena try ni sbb mmg fav anak...

Feel free to ready my blog http://www.noordiana.com. BIOzone food purifier at special price :-)

Amie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
dah habis raya kalau dapat seketul dua biskut raya memang sedap... alahai... raya hari tu tak sempat nak makan!

rahel said...

Salam Kak Ummi...
Kalau minum petang memang sesuai hidang cookies yg sodap ni...kruk kruk kruk...abiss

LinRosly said...

Assalamualaikum Kak Ummi Sayang :D

Kalau makan biskut ni mesti ada muzik kan Kak Ummi? seronoknya menikmati muzik dan rasa kesedapan biskut ni...

Ada lagi tak Kak Ummi? Jgn lupa tinggalkan utk Lin...

Melly Octaviana said...

wow..enak cookies nya.. ;)

Zana~Sweet Rose said...

salam kak ummi sayang.. akak sihat? lama zana tak bertandang ke rumah akak ni..ade cookies hari raya lagi ya. Ape2 pun zana nak ucapkan tahniah pd kak ummi & hb kerana menjd tetamu ALLAH. Jangan lupa, doakan zana juga utk menjadi tetamu NYA. Semoga dipermudahkan dan mendapat hari yg mabrur Insya`ALLAH.

A.L.M. said...

Hi I'm Ana from Fooduel.com. It is a site in which users vote recipes
from 1 to 10.

There is a ranking of the best recipes and a profile with your voted recipes. Each recipe has a link to the blog which belongs the recipe. This way you will get traffic to your blog

It's easy, fast and fun. The best Photo recipes will be here.

I invite you to enter, add your blog and upload a recipe with a nice photo.

We would love that you participate with some recipe like this.Look Amazing!

Regards

http://www.Fooduel.com