Monday, May 20, 2013

Rendang Ayam Basah CMG

Assalamualaikum...salam sejahtera...

Terima kasih kepada yang masih sudi menjenguk dapur akak ni...alahaii tuan dapur dah rasa tak sempat-sempat je memanjang.  Banyak sangat perkara yang perlu didahulukan, kadang-kadang teringat nak update tak sempat pulak...kadang-kadang sempat kot tp tuan dapur macam malas pulak... Emm begitulah adat berlawanan yang ada pada sifat dan diri seorang insan.  Apapun kuasa berusaha masih ada di tangan, selebihnya Dia penentu segala, kita pasrah dan redha sahaja laa...insyaAllah.

Ok la berbalik kepada entry ini, petang tadi akak post kat wall, hahaha...ramai pulak yang bagitau leleh2 segala... Akak lagi laaa, meleleh duk kat dapur memasak rendang dan mengukus pulut bagai ni.  Ingat hati nak posting entry lain dulu yang banyak gak tertunda tu, tp bagi laluan rendang la dulu sebab ada yang bertanya2 resepinya.  Resepi pemuda dapur maya...sapa lagi, kalau bukan Mat Gebu yang kuat sangat mengusik akak taaauu...adeeiii, kadang2 nak gelak golek2 dibuatnya....


Sebenarnya bercadang nak masak ni minggu lepas lagi, tapi dek kerana banyak hal dan masa tunggang langgang berkejar ke sana sini, sampai ke Arau sana bz nya akak ni ha, hehehee...so akak buatkanlah, untuk anakanda Aiman...selain mengucap syukur kerana impian dia, hajat dia tu....biarlah Allah sahaja yang mengetahui...

Terima kasih Mat kerana berkongsi baru-baru ni dan mencairkan tekak akak ko buat taauuu...Walaupun xda rempah rendang dalam stok, akak dah adjust dengan rempah kari daging + sedikit rempah kurma...alhamdulillah, sedap jer pada anak tekak kami anak beranak....Izin copy paste ya Mat...

RENDANG AYAM BASAH
Resepi Asal:  Mat Gebu
Diolah uji :  Ummi @ Home Sweet Home


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 ekor ayam (kurang lebih 1.3 kg), potong pada saiz sederhana, cuci bersih dan toskan
4 camca besar rempah rendang Baba's (akak guna rempah kari daging + 1 sudu besar rempah kurma)
3 cawan pati santan (akak guna santan kotak Kara jer...hehe)
2 keping asam gelugor
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit, mayang halus
1 camca besar penuh gula melaka
3 camca besar kerisik
3 camca besar cili kisar (nak pedas boleh tambah lagi)
1 kiub ayam (optinal)
Garam secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
15 biji bawang merah
5 biji bawang putih
1 1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras
6 batang serai, hiris halus

BAHAN-BAHAN TUMIS :-)
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Bancuh rempah rendang dengan bahan2 kisar halus, kacau hingga menjadi pes, ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahant tumis dan tumis hingga harum, tambah cili kisat dan tumis hingga cili garing. Masukkan pes rempah, kacau dan biar hingga pecah minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam berubah warna. Tuang santan, kacau dan tambaj kiub pati ayam. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan kerisik, asam gelugor dan juga sedikit garam. Kacau rata.
  3. Bila pekat, tambah daun limau purut dan gula melaka, kacau. Masak dengan api kecil hingga rendang jadi pekat dan tidak terlalu berkuah. Masukkan daun kunyit yang dimayang halus, kacau dan rasa, jika kurang masin, tambah sedikit garam. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan..

Hidangan makan malam merangkap bekalan Aiman esok pagi....boleh jugak nak buat bersahur kan...hehehehe... Ha, tengok rendang ni, basah tak Mat, ke dah lembab jer...x kesah laaaa, tp mmg marbeless...!  Air tangan Mat Gebu tak pernah mengecewakan kan...sapa setuju?? Nganga molot, akak suapkan...hehe

Biasalah, mesti makan dengan pulut kuning kan...baru terangkat..!  Resepi pulut xyah la eh, banyak dah akak post, cuba search eh... ^__^

16 comments:

ibh_sue said...

Asslmkm Kak Ummi.
Menyelerakan sungguh. Makan dgn pulut..perhh..meletops.. :-)

Gee® said...

Kak Ummi, semlm gee round2 cari country home tp tak jumpa... rugi betol la kalau tidak dapat mkn pulut kunen rendang yg kaww tu...

Norzila Zakaria said...

sedapnye kak ummi...kena plak dgn pulut..hahahaha pengsan

Cikda said...

cikda nak bikin la rendang basah gini.. raya nanti maw hidangkan atas meja. hehehhe

MamaFaMi said...

Lengoh dah nganga molot tunggu Ummi suap, tapi tak de gak disuapnya. Dah penuh perut ni dengan angin! Hehehe... Tak yah rasa, tengok je pun dah tahu sedap. Hasil airtangan Ummi dan resepi CMG. Dua gabungan terhebat. Malatops!

zakirasli .. said...

Assalamualaikum, saya singgah dan follow blog ni :) sedapnyer.. blh cba nih .. :D

Yatie said...

Assalamualaikum Kak Ummi,
Alhamdulillah hajat di hati dan keluarga akak tercapai...maka adalah pulut kuning ni kan...mmng nmpk sedap sangat kak, gandingkan dngn pulut kuning...mmng best.....terliurlah plk di buatnya...

zila norazila said...

rendang basah mmg sedap..zila pun suka mkn rendang camne..mkn dgn roti pun ok jgk..kecurr..

Chah said...

kak,

dah nganga kemain luas ni..malu plak nampak kesan gigi bertampal sana sini...huhuhu..saya sgt setuju! errr apenye stuju? kak ummi ngan CMG mmg terbaekkk!!

errr leleh ni leleh....

Mat Gebu said...

Terima kasih sudi mencuba...Akak perasan tak, tajuk entri akak tu mcm ngeri jee...hahahaha....

Ummi said...

IBH-SUE :
Memang meletopss! Airtgn CMG mesti kena try kan..hehe

GEE :
Loohh ya ke...apasai x bgtau dulu...xda rezeki la tu eh..tau rumah dah ke?

NORZILA :
Mmg pengsaaann...haha

CIKDA :
Jgn tunggu raya...buat skrg ni..haha

MAMAFAMI :
Lenkali nganga kat Whatsup eh...leh gak hulur sepinggan..sian perut Ma masuk angin eh...pi minum air halia naaa...hehe

ZAKIRASLI :
Terima kasih singgah...

YATIE :
Wkmsalam Yatie anggun cayang... ^_^
Alhamdulillah, kehendak dan daya usaha dia, ibu tumpang suka dan bersyukur...saja lah jamu2 3 beranak dan Aiman bwk bg kat Ustazah sekolah dia sikit...hehe

ZILA :
Aah kan dengan roti dgn nasi impit pun best nih...hehe

CHAH :
Hahaha, Chah tampal gigi dgn simen ke dgn cat tu Chah? Xpa nnt kalau susah nk kunyah, telan jer dgn tulang2 ayam pun eh...hehe.. Alah, CMG yg terbaik...akak taaakk puun.. ^_^

MAT GEBU :
Mmg best giloss Mat oii, rugi xda rempah rendang...mesti lg terangkat... Ha, ngeriss ya ayat tuh...ko jgn otak kuning Mat...haha, tabbaaiiikk.. ^_*



rinduan citarasa said...

kak ummi cayangggggggggggggggggg

muah2.. muahhh

thanks tau sudi ke blog ayu tu..
kikiki..
tuannya sibukuruskan Cr smpai jarang BW

nak tau, kalau dapat lempengkannnn..lempenggggg..lempeng... pun ngan tauuuu...

rinduan citarasa said...

typo pulak

# ngan= ngamm

Afifuddin said...

akak slalu ikut blog akak, best sgt..pulut kuning kalau kat tganu org panggil nasi kunyit tapi makan dengan kari ikan tongkol(aya bahasa tganu)

try la ok gak

UbahSuai RUMAH said...

UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

Oh Oeya said...

Moga dipermudahkan dan diberkati Kak Ummi sekeluarga, Amin.
Nampak sedap sungguh.. Dengan pulut kuning lagi tu.. :-)