
Bahan-Bahan:
- 600 gm daging
- 3 biji ubi kentang [belah4]
- 5 batang kacang panjang [potong pendek]
- 1 biji carrot [potong pendek dan kecil]
- 1 cawan kacang dhal [rebus lembut]
- 6 biji buah belimbing buluh (*ummi xda stok ni)
- 4 biji cili hijau
- 2 biji mangga muda [potong kecil]
- 2 biji tomato [belah 4]
- 1 labu bawang besar[belah 4]
- 2 biji terung bulat [belah 4]
- 4 cawan santan [1/2 biji kelapa]
- 1 bungkus rempah kari daging ]
- 1/2 cawan air asam jawa ] bancuh
- 4 ulas bawang merah ] 2 ulas bawang putih ] tumbuk atau hiriskan
- 3 cm halia ]
- 1 sudu besar minyak sapi
- 3 sudu besar minyak
- Garam secukup rasa
- Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
- Belah 4 kentang, tomato, bawang besar dan terung.
- Panaskan minyak sapi & minyak. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
- Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak.
- Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
- Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
- Kacau lagi hingga mendidih dan empuk. Masukkan garam.
- Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
- Renehkan sehingga naik minyak lagi.
- Siap untuk hidangan.
1 comment:
makan ngan roti jala pun kaw gak kan.
Post a Comment