
Bahan:-
- 2 ekor ikan siakap - sederhana besar (*ummi guna tenggiri)
- 1 cawan cili kisar
- 2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
- 1 tin kecil nenas yang telah dipotong kecil - Ummi guna isi nenas madu
- 1 camb asam jawa - bancuh dengan 1 cawan air
- 1/2 cawan air
- gula, garam dan serbuk perasa secukupnya.
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk:-
- 3 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- 1/2 cm halia
- 1 keping hirisan lengkuas
- 3 biji buah keras
- belaan sebesar ibu jari
- 1/2 inci kunyit hidup
- Lumurkan ikan siakap yang telah dibersihkan dengan garam dan tepung jagung. Goreng hingga garing. Ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan-bahan tumbuk hingga wangi.
- Masukkan cili kisar, perlahankan api dan terus kacau hingga terbit minyak.
- Masukkan nenas bersama-sama dengan sedikit air nenas (kalau guna nenas dalam tin) dan kacau hingga sebati.
- Tuangkan 1/2 cawan air lagi dan biarkan mendidih.
- Setelah itu masukkan bunga kantan dan air asam jawa dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa.
- Bolehlah dituangkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi dan hidangkan dengan nasi panas.
2 comments:
telan air liur je nengok masakkan kat umah ummi nih...semua nampak best2...
salam...
kak, tumpang tanye...
ade amek tempahan pulut kuning macam kek tak?
Post a Comment