
Bahan:-
- 3 mangkuk nasi putih
- 12 - 14 tangkai cili thai (ikut selera nak pedas ke tak)
- 1 labu bawang besar - didadu
- 5 ulas bawang putih -cincang
- 1 cekak sayur kangkung - potong2
- 1 mangkuk ikan bilis - digoreng dahulu
- 1 kiub pati ikan bilis
- 2 sb kicap cair
- sedikit garam
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi dan kekuningan.
- Masukkan pati ikan bilis dan kicap cair. Kacau sebentar.
- Masukkan sayur kangkung, kacau rata.
- Masukkan garam dan kemudian nasi. Kacau balik biar rata.
- Seimbangkan rasa. Tutup api.
- Masukkan ikan bilis dan kacau balik biar rata bersama nasi. Sedia dimakan bersama telor mata pun sedap.
No comments:
Post a Comment