
Bahan:-
- 2 ekor ikan kerisi - cuci bersih - lumur garam dan serbuk kunyit, goreng agak garing, angkat dan letak dalam pinggan dan ketepikan.
- 1 labu bawang besar - potong dadu
- *4 - 5 biji cili merah
- *6 biji cili padi/cili thai
- *1 cm halia
- *1/2 cm lengkuas
- *1 cm kunyit hidup
- *2 ulas bawang putih (semua bahan bertanda * ditumbuk/kisar kasar)
- 1 biji tomato - potong dadu
- 1 sudu besar jus limau kasturi
- 2 helai daun limau purut
- garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak:-
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali/ambil lebihan minyak menggoreng ikan tadi, tumiskan bawang besar hingga naik bau/wangi.
- Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi dan masak hingga terbit minyak dengan api perlahan. Tambah sedikit air jika terlalu kering dan masak lagi.
- Kemudian masukkan jus limau, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
- Masukkan tomato yang didadu tadi. Kacau balik rata dan seimbangkan rasa.
- Tuang ke atas ikan tadi dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment