Menu sempoi malam Jumaat baru ni...kadang-kadang dah tak reti nak masak apa dah kan...So akak masak campak-campak je dan timbang-tara lebih kurang ... wakakaaa...apapun kalau dah pedas2 gitu...licin jek..Anak2 ada balik belaka pulak tu..heheBahan:-
- 2 ekor ikan kerisi - cuci bersih - lumur garam dan serbuk kunyit, goreng agak garing, angkat dan letak dalam pinggan dan ketepikan.
 - 1 labu bawang besar - potong dadu
 - *4 - 5 biji cili merah
 - *6 biji cili padi/cili thai
 - *1 cm halia
 - *1/2 cm lengkuas
 - *1 cm kunyit hidup
 - *2 ulas bawang putih (semua bahan bertanda * ditumbuk/kisar kasar)
 - 1 biji tomato - potong dadu
 - 1 sudu besar jus limau kasturi
 - 2 helai daun limau purut
 - garam dan gula secukup rasa
 
Cara Memasak:-
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali/ambil lebihan minyak menggoreng ikan tadi, tumiskan bawang besar hingga naik bau/wangi.
 - Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi dan masak hingga terbit minyak dengan api perlahan.  Tambah sedikit air jika terlalu kering dan masak lagi.
 - Kemudian masukkan jus limau, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa.  Kacau rata.
 - Masukkan tomato yang didadu tadi. Kacau balik rata dan seimbangkan rasa.
 - Tuang ke atas ikan tadi dan sedia untuk dihidang.
 
No comments:
Post a Comment