
Ok lah sebab ada jugak permintaan untuk resepi ni, akak letak la ya..khas buat Hijriah yang mintak kat ruangan komen tu..
Bahan:-
- 3 tongkol jagung manis/jagung madu (dikikis isinya dengan pisau)
- 2 sudu besar sagu biji putih - dibasuh dan ditoskan 3 - 4 minit sebelum dimasukkan dalam bubur)
- 1 biji kelapa (perah santannya kuranglebih 500 ml)
- 1 1/4 cawan gula pasir (*akak tambah 1/2 kepingan gula kabung)
- 1/2 cawan air
- secubit garam
- 2 helai daun pandan - belah dua & disimpul
Cara Memasak:-
- Dalam periuk campurkan 1/2 cawan air dengan jagung, gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
- Bila jagung telah lembut masukkan santan dan sedikit garam. Kacau dan biarkan kuah mendidih sebentar.
- Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kelihatan jernih.
- Seimbangkan rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.
5 comments:
meh bawak sini sikit ler.
salam...saya selalu view akak punya blog ni.
as beginner untuk masak2 ni, appreciate kalo akak bole share resepi ni.
:)
Ain - Meh dtg umah le..siap boleh tlg suapkan lagi..hehe
Hijriah - wkumsalam..thanks selalu skodeng dpur akak nih..Oww nak resepi gak eh..IsyaAllah nnt akak letak jugak la resepinya eh..
alhamdulillah...tima kasih ye kak. weekend ni boleh try.
kak ummi..thanks a lot for sharing ur recipes..hehe..really appreciate that..i always read ur blog...i've tried a few recipes especially dessert..em yummy!
p/s: bubur jagung just add half cup of water jer ker... :D
Post a Comment