
Bahan:-
- 1 tin saiz sedang sardin (Ayam Brand) - ambil isi saja
- 10 tangkai cili kering - kisar (boleh adjust nk pedas ke x)
- 5 ulas bawang merah - kisar
- 3 ulas bawang putih - kisar
- 1 inci halia - kisar
- 2 batang serai - ketuk
- 1 labu bawang besar - dadu
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- 1/3 cawan air asam jawa
- 4 sudu besar minyak
- 1/3 cawan air atau secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak, tumiskan bawang besar dan serai hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan bahan kisar, perlahankan api dan tumis hingga pecah minyak. Tambah sedikit air jika perlu.
- Masukkan serbuk ketumbar, air asam jawa dan gula. Masak sebentar.
- Masukkan ikan sardin dan kacau sekata. Masukkan garam. Biarkan mendidih sebentar.
- Seimbangkan rasa dan bila kuah agak pekat, tutup api.
3 comments:
sedapnya kak ummi...ni fav saya ni.
kecurnya... mmg lame sy tak masak juga..sejak2 hb tiba2 tak mo mkn lagik...
Ain - ya lah, sesekali pekena mmg sedap..dah lama x makan nih!
Noorcahaya - Tu la pasaii..baca dalam internet mcam kata cara pembuatannya yang x elok tu kan..tp dah malas nak wat homemade sardin, xpalah tibaii gak..rasanya dah dkat setengah tahun x masuk ke dpur akak ni..hiiikss!
Post a Comment