Bahan-bahan:-
( 15 orang makan/loyang 8x8x3 in )
- 4 biji telor gred A - akak guna gred B je..(kalau tak ada apa2 gred pun boleh lah, kalau gred C tu bubuh 5 biji)
- 360g gula pasir (akak letak gula castor)
- 1biji kelapa = jadikan 400 ml santan (ummi bancuh santan serbuk + 400 ml air)
- 8 helai daun pandan - diparut dan diperah bersama kelapa parut tadi
- 400g tpg gandum = diayak
- 4 sudu teh baking powder
Cara-cara:-
- pukul gula dan telor hingga kembang
- masukkan santan yang diperah bersama pandan tadi, dan kacau sampai sebati
- masukkan tpg dan kacau hingga sebati
- akhir sekali masukkan baking powder, dan gaul rata
- griskan loyang dgn minyak dan masukkan adunan kek
- bakar 180 C dan bakar 45 minit, sejukkan baru dipotong.
4 comments:
happy belated anniversary kak umi and hubby!
i've been trying out a few more of your recipes tapi everytime tak sempat ambik gambar becoz anak-anak sedara asyik tibai makanan macam budak-budak somalia. tension betol. how to blog abt food la like this? hehe.
nak tanya.. kalau takde daun pandan macamne ye? can i substitute it with pandan essence or pandan paste? thanks :)
Babybooned - Thanks for the anniversary wishes! Hehe..baguslah kalau buat apapun, sekejap je licin..tu yang seronok kan? Xpa kalau xda daun pandan..boleh je substitute with pandan essence..akak pun wat camtu..that one is the original recipe yang akak copy-paste..hehe..Buat tau, sedap nih! Happy baking!! :D
kak ummi..mmg kna ltk 4sdt baking powder ke? rasa camner ltk byk 2?
fiza - memang akak letak 4 sd teh jgk ikut resepi Zana tu laa..ok..sebab adunan tu mmg banyak dpt, loyang 9x9" or 8x8" gitu...try laa..xda la rasa pelik pun..sedap ada laa..hehe
Post a Comment