Bahan:-
- 1 kg beras bathmati [basuh dan toskan]
- 2 s/b rempah beriani [bancuh dgn sedikit air]
- 2 biji buah tomato [potong dadu]
- 3 biji cili merah [potong 2]
- 3 biji cili hijau [potong 2]
- 100 gm daun pudina ]
- 100 gm daun sup ] potong kasar]
- 100 gm daun ketumbar ]
- 1 liter air
- 1 cawan susu cair
- 2 s/b minyak
- 4 s/b minyak sapi
- kismis
- garam
- 1 s/b pewarna kuning [bancuh ngan sedikit air]
Bahan tumis:-
- 5 ulas bawang merah ]
- 3 ulas bawang putih ] hiriskan
- 2 cm halia ]
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 5 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga

- Panaskan minyak dan minyak sapi dalam rice cooker pot.
- Tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
- Masukkan rempah yg dibancuh dan kacau. Masakkan sehingga naik minyak.
- Masukkan daun yg dipotong kasar dan cili merah & cili hijau.
- Masukkan air dan susu cair. Biarkan mendideh sekejap.
- Masukkan beras dan alihkan periuk dalam rice cooker.
- Bila dah nasi kering, titikan pewarna kuning dan biarkan kering lagi.
- Bila telah kering gemburkan nasi perlahan supaya beras tak patah.
2 comments:
tengok je dah buat saya laparrr!!!
Happy Belated besday tuk hubby akak...
Post a Comment