
Bahan:-
- 1 biji nenas sederhana besarnya
- 1 batang carrot kecil (hiris kecil)
- 2 sudu besar gula
- 3 biji cili merah (hiris)
- 2 biji cili hijau (hiris)
- 1/2 cawan air
- 3 sudu besar minyak
- garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan Tumis:-
- 1 inci kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- 2 biji buah pelaga
- 1 kuntuk bunga lawang
- 1 labu bawang besar (mayang)
- 2 ulas bawang putih (mayang)
- 1 inci halia (mayang)
- Nenas dikupas kulitnya, kemudian dibersih dan dibuang matanya. Potong kecil.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
- Masukkan air, gula dan garam.
- Bila telah mendidih, masukkan nenas, cili merah dan hijau.
- Biarkan mereneh sehingga mendidih dan seimbangkan rasanya.
- Bila tealh masak, hidangkan bersama nasi minyak atau beriani.
No comments:
Post a Comment