
Bahan:-
- 15 - 20 ekor udang sederhana besar (kalu dpt yg besar lg best eh)
- 1 paket rebung jeruk
- 8 - 10 tangkai cili padi (tumbuk)
- 3 ulas bawang merah (tumbuk)
- 1 ulas bawang putih (tumbuk)
- 2 cm kunyit hidup (tumbuk)
- 1 keping asam gelugur
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 batang serai (diketuk)
- garam secukup rasa
Cara-Cara:-
- Dalam periuk, campurkan santan cair, bahan2 tumbuk, rebung, serai dan asam gelugor. Masak dengan api perlahan hingga rebung lembut.
- Kemudian masukkan udang dan biarkan masak sebentar sambil dikacau.
- Masukkan garam dan akhir sekali masukkan santan pekat. Kacau dan bila mendidih je, terus tutup api dan kacau2 sebentar. Siap untuk dihidang.
6 comments:
salam kak ummi..kak, kerabu taugeh tu sedap..i tell u!!..ma kasih ek...pstt, lepas makan rebung jeruk tu, tgn akak ada bau "bacin" tak?..ahaks tradmark org makan rebung jeruk...
Ini memang kesukaan gerau. Kalau dapat ni memang mengatah sampai habis.
Salam ramadhan...
Nih kalu org ber'antu' ngan rebung mmg tak tahan air liur nih...
Letak rebung bestnye... kuning2 macam ni kalo buat sahur laju sikit nk makan.heheh
Tips kalau nak bagi lagi sedap lauk ni kan Ummi, bagi kat mama semangkuk tu.. sure sedap punya korang makan sebab tak cukup. Bila lauk sikit kan, dan berebut-rebut makan, tu yang lagi umph tu!
Mat Gebu -
wkumsalam..wah sedap eh? Akak tau makan jek..bau apa ke akak x duli..hehee..
Geraugebang -
O suka eh..bole la masak..
Aishah -
Salam Ramadhan jugak tuk Aishah..hehe..mmg akak suka jugak, tp xleh selalu2..kang angin badan pulak..hehe
Ijan -
Hehe..suka kuah kuning2 ke Ijan? Memang kecur air liur kan..hehe
Mamafami -
Hahahaa...yo la tuuuu...nnt lain kali Ummi post kat Mama eh..pos ke blog la eh..hehe
Post a Comment