
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 keping hirisan ikan tenggiri*
- 1/2 camca teh serbuk kunyit*
- 1/2 camca teh garam*(*disatukan dan perap 10 minit)
- 1/3 biji capsicum merah, didadu
- 1/3 biji capsicum kuning, didadu
- 1/3 biji capsicum hijau, didadu
- 1 biji tomato, didadu kasar
- 1/2 btg karrot - potong memanjang (akak tambah ni)
- 1/2 btg timun - potong memanjang (ni pun akak tambah)
- 5 biji cili padi, diketuk
- 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, tos dan tumbuk kasar
- 3/4 cawan cuka makan1 biji bawang besar, belah 4
- 5 ulas bawang putih, belah 2 setiap ulas
- 1/2 inci halia, dimayang halus
- 1 batang kayu manis*
- 1 kuntum bunga lawang*
- 2 biji buah pelaga*
- 4 kuntum bunga cengkih*(*rempah tumis)
- 4 camca besar gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan digoreng hingga garing, angkat dan toskan.
- Tinggalkan lebih kurang 1/4 cawan minyak. Tumis rempah tumis hingga harum.
- Masukkan udang kering, halia dan bawang putih, masak hingga layu.
- Tuang cuka makan dan masukkan gula, masak hingga pekat.
- Tambah garam dan masukkan bawang besar, cili padi dan capsicum merah, hijau dan kuning. Gaul rata.
- Bila pekat, masukkan ikan dan tomato tadi, gaul rata. Rasa dan tambah garam jika perlu.
Masak sekejap dan boleh angkat.
4 comments:
ini antara makanan feberet kita. Tapi kalau makan waktu sahur pun jalan ni.
kita pun suka ikan masak cuka ni. lain dr yg biasa kan kak!!!
Lauk lauk simple cam ni, memang sesuai kalau masa puasa ni. Tak lalulah nak makan yang berat-berat sangat kan..
teringat pada arwah nenek yang suka masakkan saya masakan ni..sedey...tapi dia slalu guna ikan bawal..sedaaaapppp
Post a Comment