
Bahan:-
- 1 tin sardin cap Ayam (tin besar) - ambil isinya dan goreng dulu
- 2 biji kentang - potong baji dan goreng
- 3 ulas bawang merah - tumbuk
- 2 ulas bawang putih - tumbuk
- 1 inci halia - tumbuk
- 2 batang serai - di ketuk
- 4 sudu besar cili kisar
- 1/4 cawan air asam jawa
- 1/2 sudu teh serbuk ketumbar
- sedikit air
- 1 biji tomato - potong 6
- 1 labu bawang besar - potong bulat
- garam dan gula secukup rasa
- minyak masak
Cara Memasak:-
- Tinggalkan sedikit minyak lebihan goreng kentang tadi. Panaskan minyak tadi dan tumis bahan tumbuk dan serai hingga kekuningan dan masukkan cili kisar. Perlahankan api dan masak hingga cili naik minyak.
- Masukkan air asam jawa dan serbuk ketumbar. Masukkan kentang dan masak sebentar.
- Masukkan sardin, garam dan gula secukup rasa. Kacau dan tambah sedikit air jika terlalu kering.
- Masak dengan api perlahan hingga kuah naik merah dan kering sedikit.
2 comments:
salam ummi, w/pun menu sempoi & simple tapi bila digoreng dulu sadin ni lagi sedap kan ummi? kita suka sgt sadin.. sedap gitu!
sardin sempoi2 pon sedap!! menu kite dgn belen nasik lemak ijau, sardin ler...heheh
Post a Comment