Bahan:- (10 biji)
- 1 paket pastri paf jenama Kawan (saiz 4x4 in - 10 kpg)
Untuk Inti:-
- 1 tin tuna (mild)
- 1 biji kentang - potong dadu kecil2
- 1/2 labu bawang besar - didadu
- 1 ulas bawang putih - tumbuk
- 3 biji cili padi - tumbuk
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam (ikut suka pedas)
- 1 biji limau kasturi - perah jusnya
- sedikit air
- garam secukup rasa
- 1 biji kuning telor - dipukul sikit untuk sapuan atas paf
Cara-Cara:-
- UNTUK INTI - Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Kacau hingga kekuningan dan masukkan kentang. Masukkan sedikit air.
- Bila kentang telah empuk sedikit, masukkan serbuk lada hitam. Kacau.
- Masukkan tuna dan jus limau kasturi dan garam. Kacau rata-rata sebentar. Angkat dan sejukkan sebentar.
- UNTUK PAF - Sediakan sekeping pastri dan letakkan 1 1/2 sudu besar inti tadi. Lipat jadikan segitiga atau empat segi memanjang. Dengan garfu kecil, tekan sekeliling tepi paf biar melekat. Buat sampai habis.
- Lenserkan loyang dengan sedikit butter. Susun paf dan kelar2 sikit (jgn dalam sangat) permukaan paf kemudian sapu dengan kuning telor.
No comments:
Post a Comment