
Bahan:-
- 300 gm sotong - kerat kecil
- 300 gm udang
- 6 biji cili padi - ketuk
- 3 ulas bawang merah (dihiris/dimayang halus)
- 2 ulas bawang putih (dihiris/dimayang halus)
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 sudu besar sos/pes tomyam
- 5 sudu ebsar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar sos tiram
- 3 batang kacang panjang (akak letak kacang peas)
- 1/2 batang karot (hiris)
- garam secukup rasa
- sedikit minyak masak
- beberapa helai daun limau purut (dikoyak)
- Panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang putih.
- Apabila kekuningan, masukkan cili padi.
- Masukkan sos tomyam, sos cili, sos tomato, sos tiram, serai dan sedikit air.
- Selepas menggelegak, masukkan sotong, udang dan daun limau purut.
- Biarkan mendidih sekali lagi.
- Hidangkan bersama nasi putih.
(*sekiranya suka masam, boleh perahkan limau selepas ditutup api)
3 comments:
Bestnye ade buku kak liza tu ek... kak ummi selalu2 la update resipi baru, pastu kite cilok kat umah kak ummi neh pulak..hehe :D
selalunya klu bulan posa malas nak masak sahur, beli aje lauk paprik ni. so tinggal masak ns aje.
Ijan -
Aah..mmg senang resepi dr buku kak Liza nih..insyAllah akak akan share sama2 kat sini..sian org jauh.. :D, nak2 pulak tengah pregnant tu kannn..
Ain -
Hehe..pasni leh masak pulak paprik ni kan...
Post a Comment