
Bahan-bahan:-
- 3 cawan tepung gandum - diayak
- 2 sudu teh yis
- 3 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
- 1 biji telur
- ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Bahan - Bahan Sambal Bilis:-
- 150 - 200 gm ikan bilis (dibasuh dan ditoskan)
- 1 labu bawang besar dimayang
- 6 ulas bwg merah (Ditumbuk /blend)
- 3 ulas bawang putih (Ditumbuk /blend)
- 4-5 sudu cili boh
- 1/2 inci belacan (Ditumbuk /blend)
- ¼ cawan air asam jawa (lebihkan kalau suke masam)
- Garam dan Gula secukupnya
Cara-cara (UNTUK COK BANTAL):-
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
- Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.Uli sampai sebati dan licin.Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
- Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P)
- Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
SAMBAL BILIS :-
- Tumiskan bahan blend hingga garing sikit.Masukkan cili boh dan goreng hingga naik minyak.
- Tambahkan air asam, gula dan garam.
- Masukkan ikan bilis dan bawang besar dan goreng hingga masak. Happy trying! =)
*Suggestion : Masak sambal bilis dulu supaya boleh nikmati cok bantal panas-panas.

4 comments:
mintak 1 cok bantal kak. kat umah ni bantal kicik2 tak de..hihihihi
macam rupa cakoi... cakoi ke ni?
nak..nak..nakkk!!!!!!!!!!
Ain -
Hehe..bantai ni bukan kecik jek, mmg kontot pun, haha..sekali ngap jek, hilang..
Hazu -
X...cok bantal ni lebih mcm donut yang gebu lembut gitu..cakoi isinya bersarang2 n lempung sikit kat dalam kan..
Najiha -
Kak De, nak meh balik rumah..mak buat semula eh..Kak De, ok?
Post a Comment