
BahanA:-
- 6 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
- 2 cawan isi jagung (*ummi guna jagung frozen)
- 1/2 cawan susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 8 cawan air
- 2 biji buah tomato (potong dadu)
- 2 sudu besar rempah beriani
- garam secukup rasa
- sedikit gula (*untuk separuh dr bahan ni, ummi letak 1 sk. je)
Bahan B: (untuk tumis)
- 5 ulas bawang merah (dimayang nipis)
- 3 ulas bawang putih (dimayang nipis)
- 2 cm halia (dimayang halus)
- 3 sudu besar minyak sapi
- 2 cm kulit kayu manis
- 3 kuntum bungan lawang
- 5 biji bunga cengkih
- 3 biji buah pelaga
- 3 tangkai daun kari
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk nasi elektrik dan masukkan bahan tumis, bawang, halia dan daun pandan. Kacau.
- Bila sudah naik bau, masukkan rempah beriani. Biarkan naik minyak.
- Masukkan beras, jagung, tomato dadu, garam, gula dan susu cair. Kacau sebentar.
- Masukkan air secukupnya, kacau rata.
- Alihkan periuk ke dalam periuk elektrik dan masak nasi seperti biasa.
- Apabila sudah masak, hidangkan bersama kuzi daging, dalca dan papadom..(hehe..akak makan dengan pencok ayam panggang jek..nasi ni sendiri dah rasa sedap, maleh nak masak lauk banyak2.. :=)
6 comments:
Kak Ummi, kalo takde rempah beriani nak pakai rempah ape ek?
Ijan -
Alamak, x berani nk suggest, maybe leh rempah kurma la kot..xpun kena tnya Kak Liza la pulak...nape Ijan, susah dpt ke rempah beriani tu? :D
Salam..
TQ Ummi sbb sudi mencuba amsakan kakliza..
semoga Ummi gembira mencubanya..
Buat blogresepi..boleh saja gunakan rempah kurma..cuma rasany agak lain skit la...
anyway..as long sedap..sure licin punya..
Kak Liza -
Thanks atas resepi yang mmg mengancam tekak punyer, muaahhh!! Thanks jugak tlg jawabkan, ummi main agak2 jek..Ha, Ijan, apa lg..boleh la try..moga licin nasi tu..hehe
best blog ni
salam...
kalo 6 cawan utk brapa org ye?
kalo guna beras biasa boley x?
Post a Comment