
Bahan-bahan:- (note: kalau nk nmpak tebal sikit, guna loyang 8 inci)
- 1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ummi guna pisang emas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 sikit, baru nmpak isinya nnt)
- 1 cwn tepung gandum*
- 3/4 cwn gula pasir*
- 1 cwn santan* (*ummi guna santan kotak je)
- 1 cwn susu sejat/cair*
- 1 biji telur*
- 2 sudu besar butter*
Cara-Cara:-
- Blender semua bahan*
- 2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
- Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)
- Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
5 comments:
kak nampak sedap aje kek akak nak kena kiv jugak lar
Chik Mi -
Hehee...sedap laaa Chik Mi..k, jgn KIV je tau..buat cepat, senang je tuh!
Kite pon nak KIV jgk kak ummi...nampak best lah.... :)
kita pulak...semlm ingat nak buat...cari pisang tak jumpa pulakkkk!!! mcm x logik pulak tak de pisang semlm..hehehe
salam kak ummi, bingka yang memberi motivasi kpd saya utk memasak nih. :)
Post a Comment