- 6 keping chicken thigh/leg (*ummi masak separuh ayam)
- 1 camca teh garam
- 1 camca teh serbuk kunyit
- 1 camca teh serbuk lada sulah
- 1 camca besar minyak
- 1 1/2 cawan santan (*ummi guna santan kotak Ayam brand)
- segenggam daun basil - diracik halus (xda ni..guna 1 camca teh dried basil jek)
- 1 camca besar air asam jawa
- garam dan gula merah secukupnya.
- nenas - dipotong kecil
Bahan Kisar:-
- 5 biji cili merah
- 8 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm lengkuas
- Gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada sulah.
- Kemudian panggang pada suhu 180C selama 25 minit.
- Sementara itu, panaskan kuali. Tumis bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing.
- Masukkan santan, air asam jawa, gula merah, garam dan daun basil.
- Kacau rata dan biarkan reneh selama 15 minit.
- Kemudian masukkan ayam panggang tadi dan gaul rata supaya kuah menyerap pada ayam. Letak nenas.
- Keluarkan ayam dan bakar lagi selama 30 minit. (*nenas tinggalkan dlm kuali)
2 comments:
Mane la anak2 kak ummi tak serono balik umah.. tgk lauk2 tu ha..semua best... memang kalah ler makan kat asrama tue.hehehe
Ijan -
Hehe..ya la agaknya..kalu diaorg xda pulak, akak mcm maleh je nak masak..kdg2 tgk resepi best, cam nak kena tggu diaorg balik je dulu..jd tggal bertiga mkn menu bese2 jek.. :D
Post a Comment