
Bahan:-
- 15 - 20 ekor udang sederhana besar
- 1/2 biji capsicum merah - potong berbaji
- 1/2 biji capsicum hijau - potong berbaji
- 1/2 biji capsicum kuning - potong berbaji
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 1 camca besar cili kisar
- 1/2 cawan sos cili (akak pun guna sos cili thai)
- 1 camca besar sos tiram
- 2 camca besar sos tomato
- 1 camca besar kicap cair
- garam dan gula (optional)
- 1/3 cawan air
Cara Memasak:-
- Udang dibersihkan, toskan dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga udang bertukar kemerahan. Angkat dan toskan.
- Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak dalam kuali tadi.
- Tumis bawang putih,bawang besar dan cili kisar hingga harum.
- Masukkan kesemua jenis sos dan gaul rata.
- Masukkan semua jenis capsicum dan air. Gaul rata.
- Masukkan udang, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga kuah pekat sikit. Angkat dan hidangkan.

3 comments:
sedap nengok udang tu ummi tapi zanie x leh makan la .. rugi kan? alergi, nanti x pasai2 idung nie ada mende merayap2 plak
eheheh ..
sedapnyer udang nih.. kat gumah pun br beli udang smlm.. lehla try resepi ni nnti.. thanks kak ummi..;)
sedapnya ummi....terliur dah ni!!!
Post a Comment