
Bahan A:-
- 500 gm sotong (kalau sotong sederhana, xyah kerat - akak kerat 3 sebab besauu)
- 2 sudu besar repah kari (dibancuh dgn sedikit air)
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1 labu bawang besar (dipotong gelang)
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- 2 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa
Bahan B:- (untuk Tumis - Dihiris)
- 1 sudu kecil halba campur
- 2 cm halia
- 3 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 tangkai daun kari
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga layu.
- Masukkan rempah kari dan kacau hinga rata dan naik minyak.
- Masukkan sotong dan air asam jawa. Biarkan mendidih sebentar.
- Masukkan bawang besar dan tomato.
- Sedia dihidangkan.
(*tips kak Liza - bau bawang merah lebih wangi sekiranya dimasukkan sedikit garam semasa menumis)

4 comments:
lamanya x mkn sotong. boleh buat la nanti resipi ni. lain dr biasa.
Sotong punya resepi mama lom cuba try test, tapi ayam dah. Resepi Kak Liza ni memang senang je.. daripada malas pun boleh bertukar jadi rajin kan Ummi kan....
Macam kari sotong pulak yer kak Ummi... hubby kite suke ler kari2 neh.heheh
salam kak ummi....sotong ni lain dari yang lain...pasti sedapkan????
Post a Comment