
- 2 cawan beras basmathi - basuh dan toskan
- 1/2 sudu besar halia - dihiris memanjang
- 1/4 sudu besar bawang putih - dicincang
- 2 sudu besar mentega
- 1 kiub pati ayam
- 1/4 sudu kecil serbuk kunyit
- 6 cawan air/secukupnya untuk memasak nasi
- 2 - 3 helai daun pandan (*ni akak saja letak, kasi wangi)
Cara-Cara:-
- Dalam periuk elektrik, cairkan mentega. Kemudian tumiskan halia dan bawang putih hingga naik bau.
- Kemudian masukkan beras dan kiub pati ayam yang telah dihancurkan terlebih dulu diikuti dengan air secukupnya. Kacau sebentar.
- Tambahkan serbuk kunyit/pewarna kuning dan kacau rata.
- Kemudian angkat periuk dan letak dalam rice cooker dan biarkan nasi masak. Balik2kan sebaik saja nasi kering dan biarkan nasi masak.
- Hidangkan bersama ayam masak merah, acar nenas dan keropok.

3 comments:
rasa ala2 nasi ayam ke kak..???
Nampak sedap plak nasik halia nie kak Ummi.. kena la dengan ayam masak merah tue ek... makan nasik halia neh ade kesan sampingan tak kak? kuar gas berlebeyhan ke..hehehhe
Ain -
Ada la kot rasa sikit2 pasal guna stok ayam tu kann...anyway, leh cuba..
Ijan -
Hehe..kesan sampingan? Xda melainkan boleh bertambah nasi dan menambah inci badan..uwaaa...
Post a Comment