
Bahan kisar *
- * 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
- * 1 labu bawang besar dan bawang putih
- * 2 inci halia
- * 2 biji buah keras (akak saja tambah ni)
- 1 ekor ayam dipotong 12 dan di bersihkan
- segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawam air
- 1 sudu besar halba
- 1 sudu besar lada hitam- ditumbuk halus
- 1 batang serai - diketuk
- daun kesum - ikut suka banyaknya
- 1 biji tomato - di belah empat
- 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
- garam, gula dan bahan perasa secukup rasa
- minyak untuk menumis
- panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing.
- masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih.
- masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula, garam dan bahan perasa secukup rasa.
- * masam dan pekat atau cair kuahnyer ikut selera masing2
- siap untuk di hidang dan dimakan
3 comments:
sy pun suka gak ayam pedas ni..pas tu letak daun kesum byk2. harummm!!!
Kalau saya keje satu ofis ngn akak, saya tlg bawak rice cooker pun takper. hehee
Eeee... bestnya, nak sikit leh... terliur....
Post a Comment