
Bahan:-
- *700 gm daging - dihiris nipis
- *1/2 inci hali - tumbuk lumat
- *2 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- *1/2 camca teh garam
- *1 camca teh gula (Perap semua bahan bertanda * selama 30 minit)
- 1 biji bawang besar - hiris bulat
- 2 biji cili hijau - hiris serong
- 1 biji cili merah - hiris serong
- Daun bawang - dihiris untuk tabur
Bahan A (disatukan dan kacau rata):-
- 1 camca besar kicap pekat (akak letak kicap mee sikit)
- 3 camca besar kicap manis
- 1/2 cawan air
- 1 camca besar jus limau nipis/cuka
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, cili merah dan cili hijau hingga wangi.
- Masukkan daging yang diperap tadi dan masak dengan api besar selama 7-10 minit hingga dagingnya lembut.
- Masukkan bahan A dan kacau rata. Kecilkan api dan reneh hingga daging benar-benar lembut dan kacau sekali-sekala.
- Bila telah pekat, tambah 1 camca teh minyak masak, kacau rata. Masak sekejap dan seimbangkan rasa. Tabur hirisan daun bawang semasa menghidang.
2 comments:
salam ummi, nampak sedap sunnguh daging tempra ni...rajin ummi memasak.
best sunggoh nampak daging tempra ni Kak Ummi... kalau buat pakai daging cincang aci tak?
Post a Comment