
Bahan-bahan:
- 2 biji ubi kentang, direbus empuk dan dilecek lumat
- 2 cawan santan (*akak tukar fresh milk)
- 1/2 bwg besar, dicincang halus
- sedikit serbuk lada hitam
- 3 sudu besar tepung jagung, dibancuh dgn sedikit air
- 1/2 kiub ayam
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Tuangkan santan ke dalam periuk atau casserole dan panaskan di atas api sederhana.
- Bila agak mendidih masukkan kentang lecek dan semua bahan2 lain kecuali tepung jagung.
- Kacau dan masak sehingga sup nampak agak pekat dan menggelegak.
- Masukkan bancuhan tepung jagung utk memekatkan sup.
- Masak hingga sup pekat, adjust masin garam dan bolehlah diangkat dan dihidang bersama homemade garlic bread.
3 comments:
lazatnya... lagilah tengah puasa2 nea...
salam ummie...
wahhhh ku berkenan sungguh kt cawan tu!
sedapnya kak ummi. terliur pulak, nasib baik dh buka posa kan.
Post a Comment