
Bahan:-
- 300 gm mee kuning (celur dalam air didih dan toskan)
- 150 gm udang sederhana besar
- 5 tangkai daun sup - kerat2 sikit
- 1 inci halia - hiris nipis
- 2 ulas bawang merah - hiris nipis
- 2 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 sudu teh halba
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar tepung jagung - dibancuh dgn 1/3 cawan air
- 1/2 sudu teh serbuk jintan manis*
- 1/2 sudu teh serbuk jintan putih* (* dibancuh dengan sedikit air)
- 1 sudu teh serbuk cili
- garam dan gula secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 3 biji limau kasturi - belah
- 2 biji cili hijau - hiris serong
- 3 biji telor rebus - kupas dan belah 2
- Gaulkan udang yang telah dibersihkan dengan serbuk cili dan garam..biar sebentar dan rebus dengan 1 1/2 cawan air. Jangan lama sangat. Tutup api dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan bancuhan jintan dan kacau sebentar. Masukkan halia dan kacau hingga naik bau halia.
- Masukkan sos tomato dan kacau hingga pecah minyak.
- Masukkan udang bersama air rebusan tadi, kacau dan biarkan mendidih (boleh tambah sedikit air lagi jika mahu kuah lebih)
- Kemudian masukkan halba, diikuti dengan air tepung jagung. Kacau dan masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan daun sup, kacau sebentar dan tutup api.
- Sediakan sedikit mee yang dicelur tadi ke dalam pinggan dan tuangkan kuah mee ke atasnya. Hidangkan bersama telor, belahan limau kasturi dan cili hijau.
2 comments:
Sempoi pon nampak sedap lah Kak Ummi... ade pla air sirap tue... sangat la boleh habiskan bermangkuk nie...
kak.. dah cam rupe mee rebus jek.... terliur tgk...
Post a Comment