Bahan:-
- 5 biji telor
- sedikit minyak untuk menggoreng
- 4 ulas bawang merah - tumbuk kasar (*ummi guna bawang besar didadu)
- 7 biji cili merah - tumbuk kasar/cincang
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh serbuk marika (*ummi x letak ni)
- 3 sudu makan kelapa parut muda
- 3 batang daun bawang - hiris halus
- 1 batang daun celeri - cincang
Cara Memasak:-
- Dalam mangkuk besar campurkan cili merah, bawang merah dan garam.
- Sementara itu, pukul telor sampai naik dan masukkan campuran cili dan bawang tadi.
- Masukkan kelapa parut, hirisan daun bawang dan celeri. Kacau rata.
- Panaskan minyak, tuangkan campuran telor dan tutup kuali selama - 2 - 3 minit.
- Balikkan telor, dan pastikan kedua-dua bahagian masak hingga perang.
- Angkat dan potong untuk dihidangkan.
(Nota: *Ummi x tutup pun kuali semasa menggoreng..goreng je macam telor dadar biasa tu..hehe)
1 comment:
ummi..kenapa nama dia 'gendut'?...he..he..
nampak cam tempting je...nk try la..asyik dok wat telur dadar biasa je....
Post a Comment