
Bahan:-
- 1 kg. udang besar/udang galah (ummi guna udang sederhana besar)
- 1 biji cili merah (dihiris serong)
- 12 - 15 biji cili padi (dihiris serong)
- 4 labu bawang besar (dihiris) - Ummi letak 2 labu je
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 buku mentega
- 2 tangkai daun kari
- 1 biji tomato saiz sederhana (potong dadu)
- 1 biji telor
- 2 sudu makan susu tepung
- sedikit serbuk kunyit
- sedikit garam
- Udang dibersihkan, dipotong separuh bahagian kepala. Kulitnya jangan dibuang. Basuh dan toskan.
- Lumur bersama kunyit dan garam, biarkan seketika.
- Panaskan mentega dalam kuali dan goreng udang tersebut hingga garing kekuningan (pastikan benar2 garing). Angkat dan ketepikan.
- Dengan menggunakan baki mentega tadi, tumiskan bawang besar, goreng seketika hingga garing.
- Masukkan pula bawang putih, cili merah dan cili padi bersama daun kari. Goreng hingga naik bau.
- Masukkan tomato dan kacau seketika.
- Masukkan udang tadi dan gaul rata.
- Masukkan telor dan gaul kembali dengan cepat sehingga menyelaputi kesemua udang.
- Taburkan susu tepung dan gaul sekejap.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi panas atau nasi beriani.
No comments:
Post a Comment