
Bahan:-
- 2 mangkuk nasi
- 100 gm udang (buang kulit)
- 100 gm sotong (potong kecil)
- 100 gm isi ayam (hiris nipis)
- 100 gm carrot (potong dadu - ummi potong memanjang)
- 100 gm kobis (hiris)
- 1 biji telor
- daun ketumbar (racik)
- cili padi (ditumbuk sedikit) ummi letak 10 biji)
- minyak
- garam secukup rasa
Bahan Sos Tomyam (Dikisar):-
- 10 tangkai cili kering
- 1 batang serai
- 2 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu besar udang kering
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan sos tomyam hingga wangi.
- Masukkan ayam dan carrot. Kacau rata hingga ayam masak.
- Masukkan udang, sotong, kobis dan cili padi. Kacau rata.
- Masukkan nasi dan kacau rata.
- Pecahkan telor dan kacau rata bersama semua bahan.
- Rasakan garam dan tutup api.
- Taburkan daun ketumbar dan gaulkan sekali lagi. Hidangkan.
4 comments:
hehe kita masak nasi goreng tomyam petang tadi,kebetulan pulak ya..tapi umi punya terasa pedasnya...best nya!cikmanggis tak dapat masak pedas sebab suami tak dapat makan pedas
tak penah lg buat nasik goreng tomyam nie..nantiler nak try gak buat..ehehe..
sedap nampak nih ummi...nak cikit....
salam perkenalan...
sedapnye... nanti nak try buat lah, best... akak punya blog ni... macam-macam ade ni...
Post a Comment