
Bahan:- (ummi masak half dari resepi ni)
- 4 ekor ikan kembung hijau (ummi guna kerisi)
- 2 batang serai - dititik
- 1 kuntum bunga kantan - dibelah dua
- 1 biji bawang besar - dihiris kasar
- 7 biji belimbing buluh - dibelah dua setiap biji
- 1/2 cawan isi petai - belah dua
- 1 biji limau kasturi - diperah jusnya
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan Dikisar Halus:-
- 25 biji cili padi
- 2 ulas bawang putih
- 1 camca besar tempoyak
- 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak:-
- Siang dan bersikan ikan, lumur dengan sedikit garam dan kunyit dan goreng lembab (tak terlampau garing). Ketepikan.
- Panaskan minyak lebih kurang 3 camca besar, tumis bahan-bahan kisar dan serai hingga wangi. Gunakan api sederhana. Bila sudah pecah minyak, masukkan petai. Gaul rata dan masukkan 1 cawan air. Biarkan mendidih.
- Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali ikan dan seimbangkan rasa garam dan gulanya. Tuangkan jus limau kasturi. Kacau mesra.
- Akhir sekali, masukkan ikan goreng tadi dan gaul dengan kuah dan bahan-bahan lain hingga menyelaputi ikan. Masak seminita dua hingga kuah pekat sedikit.
- Angkat dan hidangkan bersama nasi hangat...Besttt!!
1 comment:
salam..
sedapnya masak tempoyak.. cam terbau2 jer sampai sini.. ngeeee...
Post a Comment