Bahan:-
- 3 ekor ketam
- 1 tangkai daun kari
- sedikit cuka (ummi letak 1 sudu besar)
- 1 cm halia dihiris
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
Bahan Kisar:-
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan daun kari dan hirisan halia sehingga naik bau.
- Masukkan bahan yang dikisar tadi dan tumis sehingga sambal agak garing.
- Setelah sambal garing, masukkan ketam dan digaulkan dengan sambal hingga sebati.
- Perlahankan api dan masukkan sedikit cuka dan tutupkan kuali dengan penutup. Biarkan sebentar sahaja.
- Kemudian masukkan garam dan gula atau serbuk perasa secukup rasa. (Jangan masak ketam terlalu lama). Masakan ni juga tidak terlalu kering.
No comments:
Post a Comment