- 4 ketul ikan pari yang dipotong sederhana
- 4 sudu besar cili kering kisar
- 1 kepung asam gelugur
- 1 batang serai - dititik
- 3 sb. gula pasir
- garam secukup rasa
- 1/4 cawan air (jika perlu)
- 3 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan Kisar/Tumbuk:-
- 6 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 biji buah keras
- 1 cm belacan yg dibakar
Cara Memasak:-
- Ikan dibersihkan dan digaul dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng kekuningan (3/4 masak). Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan-bahan kisar dan serai dengan api perlahan hingga naik minyak.
- Masukkan asam gelugur dan sedikit air jika tumisan terlalu kering. Kacau.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Masukkan ikan pari tadi dan gaul rata dengan bahan sambal. Masak biar kuah pekat dan bersalut pada ikan. Seimbangkan rasa dan tutup api.
5 comments:
mesti cuba ni....resepi yg menyelerakan.
Hi KakUmmi, ur dish is simply tempting! Owh nooooooooooooo...pls gimme some ;)
Salam Ummi...ada tak nasinya...jangan tak tekan suis dah..kita pernah wat kerja tu..masa nak buka puasa lak tu!! hehehe
Ada ikan pari kat esbox tu...bila nak wat ni..selalunya buat asam pedas tumis...mmg hantu lah!
Salam Kak Ummi..
Jarang² ni orang masak pari cam gini...Ada masa boleh cuba gak ni...
Memang best kalau ikan pari. Masak sambal pedas gini lagi la... lagi satu kite suke yg asam pedas... kak ummi buatla.. leh kite jamu mata.hahhaaha
Post a Comment