- 1 keping besar ikan merah - bersihkan.
- 6 biji cili api merah *
- 4 biji bawang merah *
- 2 ulas bawang putih *
- 1 cm kunyit hidup * (bahan * ditumbuk lumat)
- 2 batang serai - dititik
- 2 keping asam gelugor
- 1 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan santan cair
- sedikit serbuk kunyit
- 1 biji tomato - belah 4
- 4 - 5 biji belimbing - belah 2
- garam secukup rasa
- sedikit minyak untuk tumis
Cara Memasak:-
- Panaskan minyak dalam periuk/kaserol dengan api sederhana dan tumiskan bahan tumbuk dengan serai. Kacau hingga naik bau dan cili terbit minyak.
- Masukkan santan cair dan asam gelugor.
- Bila kuah mendidih, masukkan ikan dan garam, biar ikan masak sambil sesekali dikacau kuahnya.
- Masukkan santan pekat, tomato dan belimbing. Kacau rata sebentar dan seimbangkan rasa. Bila nampak mendidih je terus tutup api. Kacau2 sebentar kuahnya agar santan tidak pecah.
- Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment