IKAN MERAH BERLADO ala MAT GEBU
Bahan-Bahan:- (akak buat half dr bahan ni)
- 5 ekor ikan keli sederhana besar (*akak tukar ikan merah)
- 1 keping asam gelugor
- 2 - 3 biji limau kasturi
- 1/4 cawan air
- Garam dan sedikit gula
- 7 biji bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 1/2 inci belacan*
- 6 biji cili merah*
- 5 - 6 biji cili padi*(*ditumbuk hingga hancur, tak perlu terlalu lumat)
Cara Memasak:
- Ikan keli dicuci bersih, siang dan kelar2 ikan tadi, perap dengan garam dan jus limau 10 - 15 minit, kemudian cuci kembali hingga hilang lendir dan hanyirnya.
- Lumur dengan 3/4 camca teh serbuk kunyit dan 1/2 camca teh garam, gaul rata.
Goreng ikan tadi hingga kuning keemasan dan garing, angkat dan toskan. - Tumis bahan2 tumbuk hingga garing, tuang air dan masukkan asam gelugor, tambah garam secukup rasa dan secubit gula. Biar mendidih.
- Bila hampir kering, masukkan ikan dan gaul rata.
- Perahkan jus limau kasturi dan rasa, jika perlu tambah lagi jus limau kasturi. Gaul rata dan angkat. Hidangkan segera....
2 comments:
kat umah sy pulak, segala yg berlado mmg tak jalan. balik2 ikan goreng atau msk lemak x de lada. tensen tekak saya menelan.hehe!!!!
ini pon sodap... nak lada lebih ek.. kite bab2 lada ni suke benor... kalau dapat ni ngan mata2 ikan ku korek korek ni... eeee geramnye.
Post a Comment