
KUIH TALAM LAPIS KELEDEK
Resepi Diubahsuai: Ummi @ Home Sweet Home
Sumber: Buku Aneka Talam dan Lapis Chef Hanieliza
(dalam buku tiada yg menggunakan keledek)
Bahan A:-
- 2 1/4 cawan santan (sbb ada stok santan kotak 1 cawan je, akak tambah lg 1 1/4 cawan air dibancuh dgn 4 sudu besar santan serbuk = gaul sebati kedua2 santan)
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu teh garam halus
- 1/2 cawan keledek rebus yang dilecek
- 1/3 cawan air
- 1/3 cawan air
- beberapa titis pewarna kuning/jingga
- Campurkan bahan A dan bancuh sebati. Tapiskan.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
- Campurkan bahan B ke dalam salah satu bahagian dan kacau rata/sebati.
- Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata/sebati.
- Panaskan periuk kukusan dan loyang 5 x 5 inci yang dialas dengan plastik/disapu sedikit minyak.
- Tuangkan 3/4 cawan adunan keledek dahulu dan kukus selama 8 minit.
- Kemudian lapiskan dengan adunan kosong dan kukus selama 10 minit. Selang-selikan adunan dan tambah masa kukus setiap lapisan kurang lebih 2 minit lg setiap lapisan.
- Untuk lapisan terakhir, kukus kuih selama 15 - 20 minit.
3 comments:
cantiknya talam lapis keledek tu...pandai akak buat....mesti rasa lemak2 santan dan manis keledek tu kan kak....sedappnya....nak sepotong boleh....
wah kreatifnya akak...letak keledek pulak tu...sedapnya nengok....:)
kak ummi, lawanyaa set cawan akak kat belakang tuu...perghhh...
Post a Comment