Sumber: Leen Cetusan Selera
Bahan-bahan:-
- 1 ekor Ikan Siakap
- 1-2 labu Bawang Besar **
- 4-5 ulas Bawang Putih **
- Setengah / Sebiji Lada Benggala 3 warna - hijau, merah dan kuning - bergantung saiz **
- (tapi leen belasah semua sebiji)
- 7-8 biji Cili Padi ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
- 1/2 biji Gula Melaka (leen guna 2 sudu makan Gula merah)
- 125ml Air Asam jawa (pekat ke tak bergantung ler, jgn pekat sangat,sederhana saja)
- Tepung jagung secukupnya (untuk goreng ikan dan memekatkan kuah)
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- kan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
- Tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau (Leen goreng separuh saja dulu dari semua jumlah bahan cincang)
- Masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
- Bila dah didih dan cukup semua rasa, (Leen masuk lagi separuh bahan cincang supaya tak semua layu), dan air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Tuang atas ikan tadi. Sedia dihidang...
7 comments:
adoi..bisa buat perutku kelaparan nie...tapi duit plak xde.
salam kak ummi...
siakap ada kat peti ais. boleh try.
thx kak!
Meriahnya kak, ikan dalam taman tu..
salam..ermm best nyer resepi ni,,leh dok nok mintak,,,resepi..terima kasih kerana sudi,,share resepii...
salam kak ummi...terima kasih sudi mencuba dan menjengah blog leen... lama dah tak berasap tuu dapur leen tu..ekekekek... salam maal hijrah ya kak..mmuah!
sedapnya...
tertelan air liur plak...hihi..
Udah ler tngh lapor nie..
http://fadthnwan.blogspot.com
thank you for the recipe, delicious and should try to make it.
Post a Comment